Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Ett Egypt Air-plan nära Kastrup i Danmark. Foto: Johan Nilsson SCANPIX / Kod 50090

Ett Egypt Air-plan nära Kastrup i Danmark.
Foto: Johan Nilsson

Ett av flygbolaget Egyptairs flygplan på väg från Paris till Kairo med 66 passagerare och besättningsmän ombord har försvunnit över Medelhavet. De flesta ombord är egyptier och fransmän, uppger bolaget på Twitter.
Den egyptiska militären tog emot en nödsignal från planet klockan 04.26, uppger landets luftfartsmyndighet enligt Reuters.

Den egyptiska militären har dragit igång en sök- och räddningsinsats vid platsen där planet försvann, norr om Egyptens kust. Även Grekland deltar i insatsen. Väderförhållandena uppges ha varit bra när planet försvann från radarn och enligt flygbolaget har inte någon nödsignal skickats ut, något som också bekräftas av den statliga egyptiska tidningen al-Ahram.

Planet lyfte från Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris 23.09 lokal tid för en resa som normalt tar omkring fyra timmar. Planet försvann klockan 02.30, cirka 45 minuter innan det var planerat att landa, uppger flygbolaget på Twitter. Den sista kontakten mellan piloten och flygledningen togs tio minuter innan planet försvann, skriver al-Ahram enligt Reuters. 04.26 tog egyptisk militär emot någon form av nödsignal från planet, uppger den egyptiska luftfartsmyndigheten för nyhetsbyrån Reuters.

66 passagerare och besättningsmän finns ombord på planet. Flygbolaget har reviderat en tidigare siffra på 69 ombordvarande. Tre av passagerarna är barn, varav två spädbarn, uppger Egyptair på sociala medier. Av passagerarna är trettio egyptier, femton fransmän, två irakier, en britt, en belgare, en kuwaitier, en saudier, en sudanes, en portugis, en algerier, en kanadensare och en tchadier, skriver bolaget.

Flygbolaget twittrade ut att planet försvunnit, vilket ska ha skett strax efter att det passerat egyptiskt luftrum över Medelhavet. Planet, en Airbus A320-232, befann sig då på drygt 11 200 meters höjd, 37 000 fot.

 

”Sannolikt att något hänt”

Att ett flygplan försvinner från radarn innebär att den signal som planet kontinuerligt sänder ut, och som ger information om bland annat höjd och fart, försvinner.

– Om den försvinner så är det ju så att den utrustningen har slutat fungera, och det kan finnas massor av orsaker till det, säger Gunnar Ljungberg, enhetschef för operatörer, fartyg och luftfartyg på Transportstyrelsen.

TT: Kan det finnas orsaker som inte innebär någon form av katastrof?

– Efter så här lång tid så verkar det ju sannolikt att det har hänt någonting. Om det hade varit något annat, att något slutade fungera, då hade de ju tagit sig till en flygplats.

Flygplanstypen, Airbus A320-232, ”sticker inte ut på något sätt” när det gäller olyckor, enligt Ljungberg.

– Det är ett väldigt beprövat flygplan som används av många flygbolag världen över.

Drabbad bransch

Den egyptiska flygbranschen har varit drabbat av flera händelser det senaste året.

Den 31 oktober förra året störtade en Airbus A321 som tillhörde ryska Metrojet på Sinaihalvön. Alla 224 ombord dog och utredningarna pekade på att det antagligen rörde sig om en bomb.

I mars i år kapades ett av Egyptairs plan från Alexandria till Kairo, och tvingades landa i Cypern.

Arbetet Global rapporterar löpande på Twitter om händelsen.

TT