LANDSKRONA 2016-05-01 LO:s ordfˆrande Karl-Petter Thorwaldsson hÂller presstr‰ff i Landskrona p fˆrsta maj Foto Bjˆrn Lindgren / TT / Kod 9204

Karl-Petter Thorwaldsson. Foto Björn Lindgren/TT

Vid inledningen av LO:s representantskap på onsdagen vädjade Karl-Petter Thorwaldsson mycket kraftfullt till förbunden och bad dem ställa upp på samordning av nästa avtalsrörelse 2017. – Om vi ska kunna förbättra villkoren måste vi hålla ihop.

Sannolikt ledde den spruckna LO-samordningen till en mycket stökigare avtalsrörelse än vad den annars skulle ha blivit. LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson var trots detta misslyckande nöjd med avtalsrörelsen som levererar ökade reallöner.

– Men det som oroar mig är att avtalet blev ettårigt.

Tiden är väldigt kort innan en ny LO-samordning måste vara på plats, konstaterade LO-ordföranden. Uppgiften att sy ihop de olika förbundens viljor är knepig.

– Det är enormt svårt att börja ett sådant arbete nästan direkt efter att samordningen föll i höstas. Att hitta en väg ut ur detta är svårt.

Bland åhörarna på representantskapet fanns alla tunga förbundsföreträdare, som IF Metalls ordförande Anders Ferbe, Kommunals Annelie Nordström och Byggnads Johan Lindholm. LO-ordföranden vände sig direkt till dem alla när han vädjade:

– Den svenska fackföreningsrörelsen blir aldrig starkare än när vi lyckas hålla samman. Om jag blir omvald på LO-kongressen i juni ska jag lägga all möda på att få en LO-samordning till stånd.

– Om vi håller ihop blir vi starkare. Alla här inne måste vara med om det.

Men LO-ordföranden ville också ha ett närmare samarbete med tjänstemännen och akademikerna. Han ville se en mer enad facklig front i lönerörelsen 2017. När Karl-Petter Thorwaldsson betygsatte de fackliga insatserna i årets avtalsrörelse kunde han inte undvika svordomar.

– Ni har gjort det jävligt bra.

– Jag vet att LO spelade en viktig roll när vi tillsammans med Svenskt Näringsliv gav stöd till industrimärket och Handels andra märke, 590 kronor till lågavlönade.

Han framhöll också de satsningar som gjorts på kvinnolöner och menar att det var ett steg närmare en halvering av gapet. LO:s mål är att lyckas med detta inom 12 år. Inte minst var LO-ordföranden nöjd med att industriavtalet fortfarande är lönenormerande och ger ökade reallöner år efter år.

– Jag tror att vi underskattar hur unika vi är i Sverige och vår förmåga att leverera reallöneökningar. Resten av världen står still, men om vi summerar perioden med industriavtalet har reallönerna ökat med 40 procent.

I många av förbunden, till exempel IF Metall, har redan diskussionerna börjat om hur nästa års avtalsrörelse ska läggas upp. Frågan om LO-samordning är en viktig del av detta. Den kommer också vara en diskussionspunkt när LO:s styrelse har sitt årliga internat med planering i augusti.

Då kommer förbunden för första gången få visa sina kort i denna fråga, som kompliceras av att Kommunal har ett treårigt avtal och står därmed över nästa års avtalsrörelse.

LÄS OCKSÅ:

”Ett personligt misslyckande”

Det blir ingen LO-samordning

De spräckte LO-samordningen

6F samordnar sig

Ledare: Fatalt misslyckande för facklig solidaritet