Kalle Kniivilä är en av landets allra skickligaste reportrar. Han är den typ av journalist som sätter sig vid ett köksbord i en förort till Moskva och tålmodigt väntar på att den intervjuade ska säga något intressant om Putin. En rätt ovanlig sort i dessa tider. I dagarna har han avslutat en trilogi om rysk nutidspolitik.

I den första delen, Putins folk, undersökte Kniivilä varför presidenten har ett så starkt stöd bland vanligt folk. I den andra, Krim tillhör oss, intervjuade han människor om annekteringen av Krim. I den sista delen, Sovjets barnbarn, reser han runt i baltstater och intervjuar rysktalande.

Ryssbalterna är en miljon till antalet och den största minoriteten i EU, många med föräldrar som kom dit när Estland, Lettland och Litauen var delstater i Sovjet. När unionen kollapsade blev de inte medborgare i baltstaterna trots att de bott där hela sina liv. Ett slags gränsvarelser med andra ord – varken ryssar eller balter. Eller för att tala Aleksijevitjska: sovjetmänniskor utan land.

Trilogin är något av det intressantaste man kan läsa just nu.

Rasmus Landström

Reportage

Sovjets barnbarn – ryssarna i Baltikum Kalle Kniivilä Bokförlaget Atlas Skärmavbild 2016-05-13 kl. 10.41.34