Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

medin

Joakim Medin beskriver hettan i Kobane.

”Hur länge till ska detta äldsta uppror i Mellanöstern behöva pågå?” Så slutar frilansjournalisten Joakim Medin sin reportagebok Kobane – Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS. Fram till dess har han försökt bena upp det koloniala förflutna liksom etnisk-religiösa övertoner i konflikterna kring världens största statslösa folk: kurderna.

Som en av få journalister på plats drar han in läsaren i det getingbo av strider som rasar i gränsområdet Turkiet-Syrien-Irak. Inte minst tar han oss med till den autonoma regionen Rojava, styrd av den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalans filosofi om ett nytt samhälle och en ny människa.

Bokens försök att orientera om alla stridande grupperingar blir snårigt. Det som stannar kvar är ögonblicksbilderna inifrån. Som när Joakim Medin rör sig runt i Kobane, eller sitter inlåst hos säkerhetspolisen i Damaskus.

Bilderna han förmedlar tar läsaren närmare Syrienkonflikten, synliggör de villkor miljoner människoöden flyr för att sätta sig i en båt över Medelhavet.

Gert Lundstedt