People run as riot police use tear gas to disperse crowds during May Day demonstrations, in Istanbul, Sunday, May 1, 2016. Security forces prevented leftist groups trying to reach city's iconic Taksim Square to celebrate May Day. Turkish police used tear gas and water cannons Sunday to disperse dozens of May Day demonstrators in Istanbul. Small scuffles broke out between police and demonstrators trying to reach Istanbul's iconic Taksim Square. Taksim has symbolic meaning as the center of protests in which 34 people were killed in 1977. (AP Photo)

Foto: AP Photo

I Sverige presenterade statsminister Stefan Löfven sitt förslag om 5 000 nya beredskapsjobb då han höll sitt första maj tal i Göteborg. På andra håll i världen blev det våldsamma sammandrabbningar under första maj.

Vattenkanonerna rullades fram även detta år i samband med första maj demonstrationerna i Istanbul, Turkiet.

Myndigheterna hade, som tidigare, förbjudit demonstrationer på Taksimtorget i Istanbul. Demonstranter försökte dock ta sig fram till torget och det blev sammandrabbningar med polisen. En person, en 57-årig man, uppges ha omkommit då han blev påkörd av ett polisfordon.

Taksimtorget har en stor symbolisk betydelse för det turkiska facket. 1977 dödade 34 personer där av polisen i samband med första majdemonstration.

Även i USA urartade firandet i våldsamheter. I Seattle hölls till en början en lugn demonstration för migranters och arbetares rättigheter.

Senare skedde våldsamma sammandrabbning mellan demonstranter och polis. Brandbomber och stenar kastades genom luften och polisen svarade med pepparspray.

Tre polismän uppges ha skadats och 16 personer ska, enligt lokal media, ha gripits.

I Paris blev det också sammandrabbningar. Sedan en tid tillbaka har protesterna mot ett regeringsförslag om nya arbetsmarknadslagar växt. Under första majdemonstrationen satte polisen in tårgas och 300 togs i förvar.

I Manilla, Filippinernas huvudstad drabbade 2000 vänsteraktivister samman med polisen som satte in tårgas och vattenkanoner. Om bara några dagar – den 9 maj – hålls presidentval i landet.

I Italiens huvudstad Rom hölls som vanligt en stor första-maj-konsert. I år tillägnades konserten den italienska fackföreningsforskaren Giulio Regeni som hittade mördad i Egypten i början av året.

Mordet har lett till en diplomatisk tvist mellan Italien och Egypten eftersom landets säkerhetsstyrkor misstänks ligga bakom dådet.

I Sydkorea demonstrerade, enligt medieuppgifter, kring 80 000 personer runt om i landet. Det var facken Federation of Korean Trade Unions och Korean Confederation of Trade Unions som organiserade tågen. Facken protesterade mot en ny lag som gör det lättare för företagen att säga upp anställda.