Foto: Darko Bandic/TT

Unionen har tillsammans med Vision och en rad Saco-förbund slutit ett sifferlöst avtal för tjänstemännen i fastighetsbranschen. – Här har vi en väl fungerande löneprocess, annars satsar vi hårt på siffersatta avtal, säger Mikael Segel.

Unionen organiserar omkring 2 000 av de 8 000 tjänstemän som fått ett nytt avtal i förhandlingarna med Fastigo. Det sifferlösa avtalet på området är ett undantag.

– Ja, förbundets inriktningsbeslut är att avtalen ska vara siffersatta och våra medlemmar har behov av det, säger Mikael Segel, ansvarig för avtalet på Unionen.

Inriktningsbeslutet omfattade också krav på individgarantier. På olika avtalsområden har dessa hamnat på antingen 261 eller 285 kronor. Men varken siffror på löneökningarnas storlek eller individgaranti finns i avtalet med Fastigo.

– I tre år har vi haft sifferlösa avtal på området. Det har fungerat därför att vi har haft en bra uppföljning och gemensam utbildning.

På området har parterna avtalat om en process för lönesättningen i fem steg. Utvecklingssamtalen spelar en viktig roll i processen. Först i det sista steget kommer diskussionen om löneutrymmet. Dessutom bygger avtalet på att parterna har en grundlig lönestatistik som även på individnivå visar löneutvecklingen.

– Vår slutsats är att vi får ut väl så mycket i löneökningar som på andra områden.

Men varför vill arbetsgivarna ha sifferlöst avtal om det blir dyrare?
– Jag tror att alla tjänar på en väl fungerande lönebildning.

Vad händer om individen inte får någon löneökning och blir nollad?
– Det gagnar ingen, varken medlemmen eller arbetsgivarna. Om någon nollas ska det sättas in en åtgärdsplan.

Avtalet berör också Vision, Sveriges Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, Jusek och Sveriges Arkitekter. Löneavtalet är treårigt. Arbetsgivarna är lika nöjda som facken.

– Avtalen ger företagen full möjlighet att anpassa kollektivavtalen lokalt och efter de samhällsekonomiska förutsättningar som råder, säger Mona Finnström, vd Fastigo, i ett pressmeddelande.