Foto: Henrik Montgomery/TT

Bostadspriserna fortsätter att stiga. Men på den upptrissade marknaden för bostadsrätter i Stockholms innerstad låg priserna stilla i mars.

LÄS OCKSÅ Inblicks serie om bostadskrisen – Bostadsrätt 2.0

Efter flera år med kraftigt stigande bopriser kom uppgången av sig under senhösten och kring årsskiftet, men i februari steg priserna igen och uppgången fortsatte i mars. Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik steg bostadsrättspriserna med en procent och priserna på villor med två procent i mars.

Hox-index från Valueguard, som även tar hänsyn till vilken typ av bostäder som säljs, uppvisar samma mönster. Indexet steg 0,7 procent mellan februari och mars. Ingen platå

– Normalt sett saktar marknaden in med start i december och så var det även i år. Och det man började fundera på då var om vi hade nått en platå nu när nivåerna är så höga och priserna har ökat så mycket och under så lång tid. Men det som hände förra månaden visade att vi tydligen inte har nått platån här och nu i alla fall, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– För det var då det började öka och nu fortsätter det.

Men priserna på bostadsrätter i Stockholms innerstad låg stilla i mars.

– Det är lustigt att konstatera att det som sticker ut är där det råkar stå stilla under en månad. Det ökar över hela linjen annars med undantag för villor i Stormalmö, säger Sandegren.

Svensk Mäklarstatistik ser samtidigt inga tecken på en minskad efterfrågan på bostadsrätter i centrala Stockholm. Mest stiger priserna på bostadsrätter i Göteborgsområdet och centrala Malmö samt priserna på villor i Storgöteborg. Där ligger uppgångarna på tre procent.

På lite längre sikt handlar det fortsatt om stora prisuppgångar. På ett år har priserna på bostadsrätter generellt i hela riket stigit 13 procent medan villorna har blivit 10 procent dyrare.

Samtidigt gjordes det färre affärer i mars, vilket är ett trendbrott. Tydligast är det för bostadsrätter i Storstockholm där antalet inrapporterade försäljningar sjönk med 12 procent.

Bostadspriser