Lars Aspenberg och Per Thörnberg, strejkvakter på Västra Kyrkogata 13 på Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kravet att arbetsgivarna ska ta större ansvar för lärlingar är väl värt att strejka för, anser arbetarna på en av Skanskas byggarbetsplatser i Stockholm.

– Vill du ha kaffe? frågar strejkvakterna Per Thörnberg och Lars Aspenberg, och räcker fram en pappmugg som svalnar snabbt i den kyliga morgonluften.

20 byggjobbare skulle i dag ha arbetat med ombyggnaden av en gigantisk kontorsbyggnad i Klarakvarteren i Stockholm. Klockan sex på morgonen samlades de i stället på gatan utanför för att gå igenom vad som gäller när de är i strejk.

Uppslutningen bakom fackförbundet Byggnads är total bland de arbetare som Arbetet träffar någon timme senare. Men exakt vilka krav de strejkar för är lite svårt för en utomstående att få grepp om.

– För ett avtal, säger Per Thörnberg.
– Och för ackordslönen, säger Lars Aspenberg. Ackordslönen skapar delaktighet och engagemang i arbetet. Den är vår morot.

I det medlarbud som Byggnads sa nej till på måndagskvällen fanns ingenting kvar av arbetsgivarnas anspråk på att minska fackets inflytande över ackordslönerna. Men att Sveriges Byggindustrier vill åt ackordslönerna och gärna skulle se mer av månadslöner har väckt så mycket ilska att många byggnadsarbetare ändå uppfattar det som en del av konflikten.

Kravet på ”ordning och reda” har varit centralt för Byggnads under hela avtalsrörelsen. Per Thörnberg tycker att det har blivit mer ordning på arbetsplatsen med det ansvar huvudentreprenören redan måste ta för underentreprenörerna. Men det kan förstås bli ännu bättre.

– Det är bra att en har ansvar för hela kedjan av entreprenörer, annars vet man inte vad för folk som är på bygget.

Byggnads tar strid för att fler lärlingar, kvinnor och nyanlända ska få jobb i byggbranschen. Per Thörnberg och Lars Aspenberg instämmer livligt i det kravet.

– Medelåldern i yrket är hög, säger Per Thörnberg, som själv börjar närma sig pensionen. Arbetsgivarna måste ta ansvar för att fler lärlingar får plats.

– I stället för lärlingar tar de in billig arbetskraft från andra länder, säger Lars Aspenberg.

I Byggnads krav ingår att lönerna ska höjas med 3,2 procent, vilket är klart mer än de 2,2 procent som industrins fack och arbetsgivare nyligen gjorde upp om. Men löneökningar över 2,2 procent är inte huvudkravet, säger Per Thörnberg och Lars Aspenberg.

Efter en stunds samtal dyker två ombudsmän från Byggnads avdelning i Stockholm upp utanför bygget. De bekräftar att Byggnads inte tagit strid för större löneökningar än vad industrins anställd har fått.

– Vi har ingenting emot ”märket”, säger ombudsmannen Anders Eliasson. Men vi vill att arbetsgivarna ska ta mer ansvar för att lärlingar, kvinnor och nyanlända kommer i arbete i byggbranschen.

LÄS OCKSÅ

1 600 byggjobbare tas ut i strejk

Strejken närmar sig för Byggnads

Byggnads säger nej till medlarbild

Byggnads drar tillbaka varsel

Sveriges Byggindustrier överväger stämning

Byggnads utökar varsel

Byggnads varslar