STOCKHOLM 2016-02-04 Byggnadsarbetare p taket till nya hotellet Scandic Continental som ˆppnar 1 april. Foto: Anders Ahlgren / SvD / TT / Kod: 71756 ** OUT DN och Dagens Industri (‰ven arkiv) och Metro **

Foto: Anders Ahlgren/TT

Byggnads utökar under måndagen tidigare varsel med åtta ytterligare arbetsplatser och det berör ett hundratal medlemmar. Varslet utlöses samtidigt som första varslet 14 april om inte parterna kommer överens innan dess. 

Skälet för att utvidga varslet är enligt Byggnads att facket stoppats från att besöka arbetsplatser för att informera medlemmarna.

”NCC och Peab har på flertal arbetsplatser runtom i landet hindrat representanter från Byggnads att få tillträde. Ett sådan agerande kan vi aldrig acceptera, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

– Vi ser det som mycket allvarligt att den ena parten i en avtalsrörelse förhindrar den andra parten att träffa sina medlemmar för facklig information. Det strider mot hela den svenska modellen, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Sveriges Byggnadsindustrier kontrar:

– Självklart är fackförbunden välkomna att prata med sina medlemmar, men inte oannonserat och på arbetstid agitera om lagt strejkvarsel. Det är minst sagt anmärkningsvärt att Byggnads lägger ett varsel i ett ärende som ska avgöras i Arbetsdomstolen, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef Sveriges Byggindustrier.

LÄS OCKSÅ

Byggnads varslar