8c8e8b859806b2ce_org

Johan Lindholm och Torbjörn Hagelin. Foto: Press

Strejken i byggbranschen närmar sig. På måndagseftermiddagen väntas ett ny hemställan från medlarna, som nyligen träffade Byggnads. – Det är vid förhandlingsbordet vi ska vinna det här. Det är många timmar kvar, säger Johan Lindholm, Byggnads.

Klockan 06.00 under tisdag 12 april bryter strejken ut på 60 arbetsplatsr om medlarna inte lyckas ena parterna. I väntan på ett nytt initiativ från medlarna understryker Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads, än en gång att det är ett batteri av frågor som ligger bakom varslet.

– Våra kärnfrågor har att göra med vad som är bra för branschen och samhället, men vi har inte kommit ut i medierna med information på det sätt vi önskat, säger Johan Lindholm.

– Vi vill verkligen ta ansvar för att få in fler kvinnor i branschen, hjälpa till med nyanlända och framförallt se till att de som går ut gymnasiet får fortsätta sina lärlingsutbildningar.

Byggnads kräver att dessa satsningar finansieras med medel ur produktionen. Det är inte gratis, som Johan Lindholm förklarar. Men när byggfacket tar upp dessa frågor för arbetsgivarna in förändringar av ackordssystemet i diskussionen.

– I det samtalet väljer arbetsgivarna att attackera vårt inflytande på arbetsplatserna  Då attackerar man våra löner och lönesystem. Det är alltså flera saker som vi är bredda att gå i konflikt på.

När Byggnads i lördags avvisade medlarnas avtalsförslag byggde nejet på de förändringar av ackordssystemet som fanns i budet.

LÄS OCKSÅ

Byggnads säger nej till medlarbild

Byggnads drar tillbaka varsel

Sveriges Byggindustrier överväger stämning

Byggnads utökar varsel

Byggnads varslar