För få saker verkar så passiviserande på partiledningar som uppåtgående opinionskurvor, om det så är med några tiondelsprocent. Men sannolikt är det sista socialdemokratin behöver just nu bristande krisinsikt.

Det räcker att påminna om att noteringen i Svensk väljaropinion – 26,1 procent – om den skulle bli nästa valresultat skulle innebära att hela det framgångsrika socialdemokratiska 1900-talet i ett slag vore utraderat. I riksdagsvalet 1911 fick partiet 28,5 procent av rösterna.

Men det har hänt förr att Socialdemokraterna seglat vidare och begravt sina bekymmer i regeringsarbete eller i oppositionsrollens slitgöra. En fråga som ställs i arbetarrörelsen i dag är om det räcker att ”gneta på”, som Stefan Löfven uttryckte det i sitt installationstal som ny partiordförande 2012. Eller om det behövs en mer grundläggande analys för att partiet ska ha en chans att återta sin position i svensk politik.

Fram till första maj ska vi här på Inblick fördjupa oss i Socialdemokraterna. I problemen och i lösningarna. Vi börjar med att ställa frågan: Finns det fortfarande ett Arbetareparti?

Lena Hennel har som reporter bevakat inrikespolitik under många år. Tillsammans med journalisten Lova Olsson skrev hon år 2013 Humlan som flyger, berättelsen om Stefan Löfven.

LÄS OCKSÅ

S-kris del 1: Finns det något Arbetarparti?

Socialdemokraternas valaffischer 1908-2014

Quiz: Vad kan du om Socialdemokraterna?