Armenienstödda styrkor nära gränslinjen i Hadrut-provinsen i Nagorno-Karabach. Foto: Albert Khachatryan/Photolure via AP

Armenienstödda styrkor nära gränslinjen i Hadrut-provinsen i Nagorno-Karabach. Foto: Albert Khachatryan/Photolure via AP

Azerbajdzjan anklagar Armenienstödda styrkor i utbrytarregionen Nagorno-Karabach för att ha brutit mot den rådande vapenvilan. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar Ryssland för att blanda sig i konflikten.

Enligt Azerbajdzjan har Armenienstödda styrkor brutit mot vapenvilan 115 gånger under det senaste dygnet. Myndigheterna i Nagorno-Karabach säger dock att inga strider skett under den gångna natten.

Under tisdagen enades parterna om ett eldupphör, efter att över 70 människor dödats i de strider som rasat sedan helgen. Oroligheterna är de allvarligaste i regionen på över 20 år och bedömare har varnat för att de kan utlösa en större konflikt.

Utbrytarregionen Nagorno-Karabach tillhör formellt Azerbajdzjan, men majoriteten av befolkningen är armenier och den är i praktiken självstyrande sedan 1992. Regionen har egna styrkor, men får stort materiellt stöd av Armenien — som i sin tur är allierat med Ryssland.

Azerbajdzjan stöds i sin tur av Turkiet, som sedan tidigare har ett mycket spänt förhållande till Ryssland.

Erdogan pekar på Moskvas anklagelser om att Turkiet blandar sig i, och sparkar tillbaka.

– Om vi tittar efter någon som tar ställning så är det Ryssland.

TT

Fakta: Konflikten i Nagorno-Karabach

Utbrytarregionen Nagorno-Karabach tillhör formellt Azerbajdzjan men majoriteten av befolkningen är armenier och den är i praktiken självstyrande sedan 1992. Republiken har dock inte erkänts av omvärlden, som betraktar regionen som en del av Azerbajdzjan.

Azerbajdzjan och Armenien har efter Sovjetunionens fall flera gånger drabbat samman i strider om regionen. Under kriget mellan de två staterna 1991—1994 dödades ungefär 30 000 människor.

Källa: AFP, Reuters.