EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Canete. Foto: AP Photo/Juan Karita

EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Canete. Foto: AP Photo/Juan Karita

EU:s klimatkommissionär rapporteras finnas i de läckta Panama-dokumenten om bolag i skatteparadis. Den advokatbyrå som står i centrum för jätteavslöjandet om skattesmitning och penningtvätt bestrider brott.

Den spanske klimat- och energikommissionären Miguel Arias Cañete är en av dem som har kopplingar till de läckta Panama-dokumenten, rapporterar nyhetssajten EU Observer. Enligt spanska tidningar är Arias Cañetes hustru Micaela en av tolv personer ur den stenrika sherrysläkten Domecq som har rätt att genomföra finansiella transaktioner för ett företag i Panama. Hennes advokater hävdar dock att ”hon har deklarerat alla sina inkomster och tillgångar till spanska skattemyndigheter”, skriver EU Observer.

Tidningar på Malta uppger samtidigt att landets energiminister Konrad Mizzi är enda nuvarande minister i ett EU-land som är indragen i Panama-skandalen. Oppositionsledaren Simon Busuttil kräver redan Mizzis avgång.

Advokatbyrån Mossack Fonsecas chef Ramon Fonseca avfärdar att företaget ska ha gjort något fel, och anser sig utsatt för en ”internationell kampanj mot personlig integritet”.

– Integritet är en helig mänsklig rättighet, men det finns människor som inte förstår det. Vi tror definitivt på integritet och kommer att fortsätta arbeta så att laglig sekretess kan fungera, säger Fonseca till Reuters.

Enligt honom har advokatbyrån utsatts för en framgångsrik men ”begränsad” hackerattack.

Fonseca säger att hans företag har skapat mer än 240 000 bolag, men att de allra flesta har använts för legitima ändamål.

Fonseca hävdar att advokatbyrån inte är ansvarig för vilken verksamhet som bedrivs i bolagen som den har startat.

– Vi strävar efter att göra juridiska strukturer som vi säljer till mellanhänder som banker, advokater, revisorer och stiftelser, och de har sina slutkunder som vi inte känner till.

Läckan, som betecknas som en av de största i historien, har visat hur rika och mäktiga människor under årtionden använt brevlådeföretag för att gömma undan kapital för beskattning eller för att tvätta pengar.

Över 140 politiker har använt skatteparadis via Mossack Fonseca enligt det internationella journalistnätverket ICIJ, som samordnat publiceringar om materialet över hela världen. Bland politikerna finns Pakistans premiärminister Nawaz Sharif, Ukrainas president Petro Porosjenko och Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson.

Enligt ICIJ går det även att spåra hur människor i den ryska presidenten Vladimir Putins närhet gömt undan över två miljarder dollar. Anhöriga till Kinas president Xi Jinping, finns också med bland de utpekade i härvan.

TT

Fakta: Panamadokumenten

Läckan beskrivs som en av historiens största. 2,6 terabyte med data har överlämnats av en anonym källa till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, som sedan delat med sig av de 11,5 miljoner dokumenten till det internationella journalistnätverket ICIJ.

De senaste 12 månaderna har omkring 400 journalister från över 80 länder gått igenom dokumenten. Materialet kommer från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama som registrerar anonyma bolag i 21 skatteparadis åt personer i över 200 länder och territorier. I läckan finns information om runt 214 000 sådana brevlådeföretag, som registrerats mellan 1977 och 2015.

Bland kunderna finns 128 politiker och regeringsföreträdare, bland dem 12 nuvarande eller tidigare stats- och regeringschefer, såsom Islands och Pakistans premiärministrar, kungen av Saudiarabien och barnen till Azerbajdzjans president. Här finns också en rik krets nära Rysslands president.

I materialet finns minst 33 personer och företag som svartlistats av USA på grund av samröre med mexikanska knarkbaroner, terrorstämplade organisationer som Hizbollah och stater som Nordkorea och Iran. Ett företag levererade bränsle till Syriens flygvapen.

Källa: ICIJ.