Arbetsplatsbesök

Europaparlamentarikern Olle Ludvigsson, som också är IF Metallare, deltog på ett besök på CMS i Hisings Kärra.

IF Metall i Göteborg klarade med några dagars marginal av att uppnå kongressbeslutet; Alla arbetsplatser med medlemmar ska få besök under 2015. Karl-Henrik Rosberg ledde projektet.

Det betyder 660 genomförda arbetsplatsbesök på ett år.

– Minns jag det rätt nådde vi målet den 22 december, tuffast var att ge besöken ett bra innehåll också. Inte bara att sticka in näsan och säga hej, berättar Karl-Henrik Rosberg på IF-Metall i Göteborg som ledde satsningen i mål.

För Karl-Henrik och de sammanlagt 16 förtroendevalda och anställda i avdelningen, som jobbade med projektet under hösten var det inte bara hårt arbete.

– Nej, det är nog det bästa med jobbet, att få se så många olika verksamheter och möta medlemmar, svara på frågor och visa vad facket kan betyda, säger han.

Karl-Henrik Rosberg.

Karl-Henrik Rosberg.

På sluttampen handlade det ofta om att besöka små arbetsplatser med en till 10 anställda, där IF-Metall har en eller flera medlemmar.

– I samtalen upptäckte jag att många som inte var medlemmar egentligen aldrig fått frågan om de vill vara med.

– När de väl får den går de också med, vilket så klart är extra roligt, säger Karl-Henrik Rosberg

Många samtal handlar om värdet med att vara med, om avtal, arbetsmiljö, försäkringar, men också rent privata saker.

– Man kan stå inför möjligheten att byta jobb och vill ha råd av olika slag, berättar Karl-Henrik Rosberg.

Nu klarade avdelningen målet för 2015 och är i full färd med jobbet att göra om bedriften också under 2016.

– Just nu är det inte svårt att hitta ett tema för besöken, avtalsrörelsen är ju en het fråga. En god anledning att möta facket, men kanske också en anledning för arbetsgivare att stänga dörren.

– Klart att vi mött en handfull företag som inte vill släppa in oss, men de är få, även arbetsgivare uppskattar besöken. Vi diskuterar nu hur vi ska kunna komma i kontakt med medlemmar också på företag som inte vill ta emot besök, säger Karl-Henrik Rosberg.