Matts Jutterström. Foto: Mats Andersson/TT

Avtalsrörelsen för Pappers har stannat upp. Orsak: Arbetsgivarna vill vänta in överenskommelsen mellan parterna i industriavtalet. – Sedan i förra veckan går våra förhandlingar på tomgång, säger Matts Jutterström, förbundsordförande i Pappers.

Pappers har krävt ökade löner med 780 kronor i månaden. Det motsvarar facken inom industrins krav på 2,8 procent. Men någon diskussion om lönerna har inte förts vid förhandlingsbordet.

– Vi har tagit upp lönerna, men arbetsgivarna vill inte tala om dem, säger Matts Jutterström.

Pappersindustrin är medlemmar i Industriarbetsgivarna, som också är en motpart i industriavtalet. På arbetsgivarsidan har man en tät samordning. Strategin är att ingen ska skriva på något avtal förrän industrin satt riktmärket för löneökningarna i samhället.

Inom Pappers område har parterna löst en del villkorsfrågor, men ett antal av de viktigaste är kvar till slutrundan. Inhyrning av personal och stapling av anställningar är två svårlösta problem.

Förbundet har medlemmar som enbart erbjuds korta anställningskontrakt på en till fem dagar åt gången. Dessa anställningar staplas på varandra. Pappers är inte det värst drabbade förbundet, men staplingen kryper upp i åldrarna och är inte längre bara ett problem för unga arbetstagare.

Förbundet har fört gemensamma förhandlingar med tjänstemännen om dessa villkor och har likalydande avtal.

– Vi kan nu tänka oss speciella lösningar för Pappers, eftersom det är viktiga frågor för oss att reglera.

På onsdag sammanträder Pappers avtalsdelegation, som är förbundsstyrelsen. Då kommer den inte ha något avtalsförslag att diskutera, utan har en nytt möte på tisdag efter påsk.

LÄS OCKSÅ

Pappers får igenom nytt semesterschema

Pappers säger upp avtal