STOCKHOLM 030708 - Bindv‰vsmassage, behandling d‰r massˆren anv‰nder fingertopparna och drar i huden ist‰llet fˆr att knÂda. Foto: Bertil Ericson Kod 1002 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Foto: Bertil Ericson/TT

Statistiska Centralbyrån (SCB) uppdaterar från och med den 16 mars sin yrkesstatistik. Det innebär att yrken som inte finns i statistiken, till exempel massörer, i framtiden har en egen grupp. Men andra jobb, körsnär och fotomodell försvinner.

Den nya indelningen, kallad SSYK2012 kommer att innehålla fler yrken än tidigare och är mer anpassad till dagens arbetsmarknad. Förra gången SCB satte ihop sin klassificering var 1996, en tid då de allra flesta IT-jobb ännu inte sett dagens ljus. Eller åtminstone inte hade tillräckligt många utövare, för att få en egen kolumn och kod i statistiken.

Gränsen för det har SCB satt till 1 000 utövare eller mer.

– Statistiken blir mer användbar och fler kan känna igen sig i statistiken och hitta ett yrke att jämföra sig med, säger Susanne Gullberg Brännström som ansvarar för yrkesstatistiken hos SCB i ett pressmeddelande.

Då, för 20 år fanns massörer och frisörer i en och samma grupp. Från och med nu är de särredovisade.

Inom industrin finns det i den nya redovisningsmodellen färre koder för maskinoperatörer och andra industrijobb, eftersom arbetsmarknaden förändrats.

SCB vill också bli mer jämställt. Förr fanns det fler koder för traditionella mansjobb jämfört med kvinnoyrken. Undersköterska var tidigare ett grupp, men den får i det nya systemet sex olika koder, hemtjänst har till exempel en egen yrkeskod.

Yrket journalist klumpade tidigare ihop alla möjliga medieanställda. I den nya indelningen görs skillnad på journalister inom nyhetsmedia och kommunikatörer, som jobbar åt företag och organisationer med att sprida deras budskap.

Yrken som försvinner, åtminstone, ur statistiken är bland andra fotomodell och körsnär. Körsnären, som syr pälsar hamnar i gruppen skräddare. Fotomodellen är i statistiken att jämföra med eventsäljare och demonstratörer. Logiken i det handlar om att de demonstrerar kläder, skriver SCB.

Den nya yrkeskodningen infördes redan 2014 och arbetsgivare började lämna uppgifter om de anställda enligt den nya indelningen. Fördelningen redovisas för första gången i SCB yrkesstatistik, som presenteras den 16 mars.

Den nya indelningen har gjorts i samråd med bland andra Arbetsförmedlingen och en rad branschorganisationer.