Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Regeringen i Elfenbenskusten håller krissamtal efter attacken mot tre hotell som tog 16 människoliv på badorten Grand-Bassam. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har lovat att hjälpa regeringen att söka och ställa de ansvariga inför rätta.

Den militanta extremiströrelsen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) har tagit på sig dådet. Oron växer nu för ett ökande hot från jihadister i Västafrika. Flera länder har förstärkt säkerheten efter attacker i huvudstäderna i Mali och Burkina Faso.

Vittnen beskriver panikartade scener när angriparna slog till. Bland dödsoffren finns en fransk och en tysk medborgare.

– Elfenbenskusten har under minst ett år fått varningar från den franska underättelsetjänsten om att islamister planerade att slå till mot större städer, säger Robert Besseling som jobbar på underrätteleföretaget Exx Africa.

TT