STOCKHOLM 2016-01-28 Statsminister Stefan Lˆfven (S) med penna och papper i samband med frÂgestunden i riksdagen i Stockholm p torsdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT / Kod 10060

Stefan Löfven (S) får en dyr faktura av Sveriges kvinnolobby. Foto: Henrik Montgomery/TT

Under Internationella kvinnodagen skickar Sveriges Kvinnolobby en faktura till statsminister Stefan Löfven. Slutsumman lyder: 17,7 biljoner. Det är summan som kvinnor i Sverige förlorar under ett arbetsliv på grund av ojämställdhet i arbetslivet.

I ett pressmeddelande skriver Sveriges Kvinnolobby att lönegapet mellan män och kvinnor just nu ligger på 13,2 procent, räknat på att alla skulle jobba heltid.

Men eftersom kvinnor också jobbar mer deltid tjänar en kvinna i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre än en man under ett arbetsliv.

Lönegapet har i stort sett varit oförändrat i över 30 års tid och därför skickar man nu en faktura till Löfven.

– Nu är det dags för återbetalning. Vi är öppna för olika lösningar om regeringen till exempel vill dela summan med Sveriges Kommuner och Landsting och Svenskt Näringsliv. Vi kan se över möjligheterna för en avbetalningsplan och många kvinnor har även Swish, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby, i ett pressmeddelande.