Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Hela EU-samarbetet står nu på spel, varnar statsminister Stefan Löfven (S) om konflikterna om flyktingpolitiken i unionen.
– Vi står inför en humanitär katastrof [i Grekland], säger Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Fredrik Sandberg / TT

Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: Fredrik Sandberg / TT

På måndag möts EU-ledarna på nytt för att diskutera flyktingkrisen. Tyskland och Frankrike säger sig vara överens om att syriska flyktingar ska ”stanna i regionen”.

Statsministern använder stora ord när han möter riksdagens EU-nämnd inför måndagens extrainsatta EU-toppmöte i Bryssel.

Han anser att det som nu händer i Europa är en av EU:s största utmaningar någonsin.

– Klarar vi inte att hantera detta riskerar vi faktiskt hela EU-samarbetet, säger Stefan Löfven.

LÄS MER: Tårgas mot flyktingar när Europa stänger dörren

Mötet på måndag, och nästkommande toppmöte i mitten av mars, har beskrivits som avgörande för hur EU-länderna ska kunna klara situationen. Turkiet ses av många EU-ledare som en nyckelspelare och landets premiärminister Ahmet Davutoglu är inbjuden till måndagens toppmöte.

Under de månader som samtalen med Turkiet har pågått har inte mycket hänt.

– Turkiet måste göra mer, säger Löfven.

– Vi ser dessvärre ett ökat antal flyktingar från Turkiet till Grekland i början av året, jämfört med i fjol.

EU har redan tidigare enats om mångmiljardstöd till Turkiet för att förbättra förhållandena i landets flyktingmottagning. På fredagen blev det klart att de första pengarna som verkligen betalas ut ska gå till undervisning för syriska skolbarn och humanitärt bistånd via FN:s livsmedelsprogram WFP.

”Utbildning är en absolut prioritet. . . Det nya stödet på 55 miljoner som meddelas i dag kommer att fylla existerande hål och placera 110 000 syriska barn i skola, utöver de 200 000 skolbarn som EU redan stödjer”, säger EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn i ett uttalande på plats i sydöstra Turkiet.

EU:s förhoppning är att stödet ska bidra till att fler syrier stannar i Turkiet, i stället för att ge sig av över havet till Grekland.

– De människor som med all sannolikhet inte har flyktingskäl måste återvända. Samarbetet bygger på att fler flyktingar ska få ett drägligt liv i Turkiet, så att man inte ska behöva företa den här mycket farliga resan, säger Stefan Löfven i EU-nämnden.

Frankrikes president Francois Hollande uppgav på fredagen att Tyskland och Frankrike är överens om att ”flyktingar som flyr kriget i Syrien bör stanna i regionen”, rapporterar Reuters.

I EU pågår också en diskussion om så kallade säkra länder, till exempel på Balkan. Personer från dessa länder får normalt sett avslag på sina asylansökningar och processen ska därför snabbas på. Frågan är huruvida Turkiet ska anses som ett säkert land. Sveriges regering anser att så inte är fallet och motsätter sig att Turkiet ska sättas upp på EU-listan. Men det gäller alltså när turkiska medborgare söker asyl i EU, inte flyktingar som ska skickas tillbaka när de får avslag.

EU:s ledare kommer också att ha ett separat möte utan den turkiske premiärministern. Där blir Grekland huvudfrågan och hur fler länder ska förmås att ta emot fler flyktingar. Den senaste tiden har splittringen mellan EU-länderna tilltagit. Flera länder stänger sina gränser och i Grekland sitter flyktingar som vill vidare norrut fast sedan Makedonien infört gränskontroller som gör att få kan passera.

Maria Davidsson/TT

LÄS MER: Erik de la Reguera: Vi behöver en ny bred fredsrörelse