FILE - In this Saturday, March 2, 2013, photo, a cigarette burns in an ashtray at a home in Hayneville, Ala. A government study released on Monday, Jan. 11, 2016, shows that even though fewer U.S. teens are smoking, exposure to secondhand smoke remains a big problem. Nearly half of nonsmoking kids in middle school and high school were exposed to secondhand tobacco smoke in 2013, and rates were even higher among smokers. (AP Photo/Dave Martin)

Foto: Dave Martin/TT

Sedan drygt en månad tillbaka arbetar hemtjänstpersonalen i ansiktsmask hos en brukare i Sölvesborgs kommunen. Men den hjälper inte, tycker arbetstagarna, som dessutom ifrågasätter hygienen med att dela på en mask.

Mannen röker upp mot två paket cigaretter om dagen utan att vädra och ventilationen är dålig eller obefintlig. I förra veckan stoppade skyddsombudet arbetet, men Arbetsmiljöverket ansåg inte att kriterierna för ett stopp uppfylldes: att omedelbar fara för liv och hälsa ska föreligga. Verket lovar dock att följa upp att kommunen gör vad den kan för att minska på röken för de anställda.

­– Vi har tagit hjälp av företagshälsovården hittills, och på deras förslag skaffat den här ansiktsmasken. Nu har vi med Arbetsmiljöverkets hjälp förstått att vi behöver fler och individuellt anpassade ansiktsmasker, så det är redan på gång, säger kommunenens ansvarige chef André Jönsson.

Skyddsombudet har flera gånger larmat om den olämpliga arbetsmiljön, och kommunen har sedan tidigare satt samman en handlingsplan. Som en del av åtgärderna kom nyligen ansiktsmasken.

Handlingsplanen föreskriver även hur personalen kan ta sig till ett näraliggande äldreboende för att duscha och byta kläder efter besöket hos rökaren. Där uppmanas också personalen att vädra 15 minuter i samband med varje besök. Rökätare har installerats. Enhetschefen har fått uppdraget att tala med brukaren om att han måste försöka röka mindre, förslagsvis begränsa sig till ett paket om dagen.

Utöver de risker som passiv rökning utgör oroas skyddsombudet för brandfara, eftersom det händer att brukaren slänger fimpar i papperskorgen.

Konflikt mellan lagar

Arbetsmiljölagens bestämmelser om att arbetstagare ska skyddas mot risker för ohälsa brukar ses som stöd för en helt rökfri miljö. Dock kommer arbetsmiljölagen vad gäller vård i annans hem i konflikt med socialtjänstlagen, som ger även den som får vård i hemmet långtgående rätt att göra vad den vill i sitt hem.