Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

De står på statliga lönelistor och får pengar varje månad utan att utföra något arbete. Men nu har finansdepartementet i Nigeria gjort sig av med 20 000 ”spökanställda” och på så vis sparat in nästan 100 miljoner kronor i februari.

Problemet tros dock vara mycket mer omfattande än så, och speglar den utbredda korruptionen inom Afrikas största ekonomi.

Festus Akanbi, rådgivare till finansdepartementet, ser lägre personalkostnader som avgörande för att finansiera de väntade underskotten man räknar med till följd av bland annat minskade oljeintäkter. Han konstaterar att besparingar leder till att lånebehovet kan hållas nere.

President Muhammadu Buhari presenterade en rekordbudget i december med löften om att stimulera tillväxt, storsatsa på infrastruktur och hårda tag mot korruptionen.

TT