Ylva Johansson vill se mer samarbete mellan AF, kommuner och landsting för att kunna matcha sökanden mot extratjänster. Foto: Stina Gullander/TT

Extratjänsterna har inte kommit upp i de antal som regeringen räknade med. Det säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. För att pressa tillbaka långtidsarbetslösheten kommer det att behövas fler insatser. 

– Anledningen till att det tar tid är att det är riktiga anställningar som ska göras, arbetsgivare ska matchas med arbetssökande, säger Ylva Johansson.

Den 1 februari upphörde anvisningarna till fas 3, och det är först nu antalet arbetslösa i sysselsättningsfasen börjar minska, enligt Ylva Johansson.

– Vecka fem var 38 531 arbetslösa inskrivna i sysselsättningsfasen, en vecka senare hade antalet minskat till 37 887, säger hon.

Men för att utslussningen till extratjänster ska gå snabbare vill Ylva Johansson se ett tydligt samarbete mellan arbetsförmedling, kommun och landsting.

– Ett bra sätt är om kommun och AF samarbetar för att matcha lämpliga individer med lämpliga extratjänster, säger hon och tar Haparanda kommun som exempel.

– Där har arbetsförmedlingen haft kontakt med skolchefen på kommunen som i sin tur förankrat tankarna om extratjänster på varje skola. Administrativt har man löst det så att en person inom kommunen tar hand om det administrativa, så att rektorerna inte behöver göra det. Nu har kommunen beslutat att varje rektor till en början ska ta emot minst en person till extratjänst som kan vara behjälplig lärarna i deras arbete, säger Ylva Johansson.

Arbetsmarknadsministern tror att det kommer att krävas ytterligare insatser för att minska långtidsarbetslösheten.

– Många av dem som nu befinner sig i fas 3 står långt ifrån arbetsmarknaden, och många har blivit illa behandlade av den gamla regeringen. Därför är det förstås en utmaning för många att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden. Det vi nu har gjort är att öppna för arbetsmarknadspolitiska insatser för personer i fas 3. Jag bedömer dock att fler insatser kan behövas under mandatperioden för att ytterligare pressa tillbaka långtidsarbetslösheten.

LÄS OCKSÅ:

Fas 3 avvecklas i snigelfart

”Det är bara mer av samma sak”