Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a caucus night rally Tuesday, Feb. 23, 2016, in Las Vegas. (AP Photo/Jae C. Hong)

Donald Trump. Foto: Jae C. Hong/TT

Presidentaspiranten Donald Trump går segrande ur Republikanernas nomineringsmöte i Nevada, förutspår amerikanska tv-kanaler. Men det är jämnt mellan Rubio och Cruz om andraplatsen.

Förhandsspekulationerna har också pekat i Trumps riktning, vilket innebär den tredje raka segern för honom. Trump ser ut att nå omkring 42 procent av rösterna i delstaten.

I stället är frågan vem som tar hem andraplatsen. Marco Rubio och Ted Cruz kämpar om silvret, vilket kan ta den segrande ett steg närmare att ses som etablissemangets val.

Hittills är det relativt jämnt, med Rubio i ledning med 25 procent mot 21 procent för Cruz, enligt CNN och Fox News.

Rubio har haft medvind de senaste dagarna, medan Cruz tvingats sparka sin talesperson efter att han spridit falska uppgifter om Rubio.

Båda kandidaterna har kämpat om rösterna från den lilla, men politiskt inflytelserika gruppen av mormoner, som bland annat låg bakom Mitt Romneys segrar i delstaten 2008 och 2012, skriver LA Times.

Redan innan nomineringsmötet startade har det mötts av skepsis och oro, skriver LA Times. Vid tillställningen 2012 tog det tre dagar att räkna 33 000 röster och utse en vinnare.

I år har det förekommit uppgifter om att vissa röstat mer än en gång, samt brister i att kontrollera väljarnas legitimationer.

TT