Foto: Christoffer Hjalmarsson

Therese Guovelin. Foto: Christoffer Hjalmarsson

Mindre än en tredjedel av dem som jobbar inom hotell och restaurang är fackligt organiserade. Men på HRF tillbakavisas den mörka bilden. Ordföranden Therese Guovelin ser i stället en positiv tendens.

I en bransch med 43 procents visstidsanställda och hälften deltidsanställda så är det inte lätt för facket att fånga upp nya medlemmar. Färska siffror om organisationsgraden från sociologiska institutionen i Lund visar att bara 28 procent av arbetarna inom hotell och restaurang är medlemmar.

Men Therese Guovelin, ordförande för Hotell- och restaurangfacket, tycker inte att det är en rättvisande bild av verkligheten. Många anställda arbetar också deltid inom andra branscher och väljer då inte att vara dubbelorganiserade.

Hennes förbund arbetar aktivt för att rekrytera nya medlemmar, förklarar hon.

– Vi har jobbat i ett par år med ett kraftfullt fokus på att organisera oss ute på arbetsplatserna. Vi plockar ut strategiskt utvalda arbetsplatser och det arbetet går bra. Vi får allt fler klubbar och allt fler förtroendevalda.

Förbundet hade en ”liten dipp” i medlemsantalet 2015, men under 2016, uppger HRF, att man hittills ökat med cirka hundra nya medlemmar.

– Jag är inte nöjd, men vi är absolut på gång. På de större arbetsplatserna är vi välorganiserade med klubb och hög organisationsgrad. I den största kedjan, Scandic, har vi förtroendevalda på varje hotell i hela Sverige.

Det svåra är att fånga upp de mindre arbetsplatserna:

– Vår bransch är allt från det lilla fiket och pizzerian till det stora hotellet. På de mindre ställena med en, två eller kanske tre anställda där har vi för låg organisationsgrad.

LÄS OCKSÅ: 

600 nya medlemmar på en vecka

14 000 vill lämna Kommunal

Handels fortsätter att öka

Kommunal växer med 7 500 medlemmar

LO:s medlemsantal ökar