Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Minst sju människor har dödats i en flygattack mot ett sjukhus i Idlibprovinsen i Syrien, enligt Läkare utan gränser (MSF), som stödde sjukhuset. Antingen låg Ryssland eller syriska regimstyrkor bakom attacken, säger en talesperson för organisationen.

Det MSF-stödda sjukhuset i närheten av Marat al-Numan i Idlibprovinsen ska ha angripits i två attacker inom loppet av fem minuter. Minst sju människor, både patienter och sjukhuspersonal, har bekräftats döda och åtta ur personalen saknas fortfarande, uppger MSF enligt Reuters.

– Det här är en medveten attack mot en sjukvårdsbyggnad, säger MSF:s uppdragschef Massimiliano Rebaudengo, enligt nyhetsbyrån.

– Förstörelsen av det här sjukhuset berövar omkring 40 000 människor sjukvård i denna konfliktzon.

Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien uppgav tidigare att nio människor, varav ett barn, dödats i attacken och flera skadats. SOHR menar att attacken troligen genomfördes av ryskt flyg.

Mego Terzian, chef för franska MSF, tror enligt Reuters att antingen den syriska regimen eller Ryssland ligger bakom attacken.

MSF har gett stöd till sjukhuset, som bland annat hade 30 sjukhussängar och två operationssalar, sedan september 2015.

I den syriska staden Azaz, nära den turkiska gränsen, har ett annat sjukhus och en skola som inhyser flyktingar träffats av raketer, rapporterar Reuters med hänvisning till vittnesmål från en läkare och invånare. Minst 14 personer ska ha dödats och flera skadats.

Raketerna som träffade sjukhuset var ryska, hävdar en turkisk myndighetskälla, enligt Reuters.

Attacker mot sjukhusbyggnader har blivit vanligare den senaste tiden, enligt MSF, som stöder 150 sjukhus i Syrien. Organisationen uppger att 13 sjukvårdsbyggnader träffats i flyganfall från och med årsskiftet till den 10 februari.

Både den syriska regimen, den USA-ledda koalitionen och Ryssland genomför regelbundet flygbombningar i Syrien.

Mattias Mächs/TT