Jan Björklund (L). Foto: Jessica Gow/TT

Liberalerna vill införa en ny anställningsform, startjobb, för unga och nyanlända invandrare. Lönen ska vara mellan 14 000 och 16 000 kronor i månaden.

Startjobben ska införas såvida inte fack och arbetsgivare själva sänker ingångslönerna i den pågående avtalsrörelsen – och ingenting tyder på att något fackförbund skulle gå med på sänkta ingångslöner.

Startjobben ska alltså få ett politiskt bestämt lönespann på 14 000 – 16 000 kronor i månaden för heltidsarbete. Varken arbetsgivaravgifter eller avgifter till kollektivavtalade försäkringar ska betalas.

På så sätt stannar arbetsgivarens kostnad vid de 14 000 – 16 000 kronorna, vilket är ungefär hälften av kostnaden för en normal anställning med villkor enligt kollektivavtal. Liberalerna hoppas att detta ska bli en väg in på arbetsmarknaden för personer utan erfarenhet från det svenska arbetslivet. Nyanlända ska kunna ha startjobb de fem första åren i Sverige, medan ungdomar ska kunna ha startjobb upp till 23 års ålder.

Startjobben ska inte ha någon som helst koppling till kollektivavtal – och det ska inte vara möjligt att teckna kollektivavtal som förbjuder startjobb på en arbetsplats, skriver Liberalernas partiledare Jan Björklund och ekonomisk-politiske talesperson Erik Ullenhag på Dagens Nyheters debattsida idag.

Liberalernas presstjänst kunde på torsdagsmorgonen inte svara på frågan om den som har ett startjobb omfattas av den allmänna sjukförsäkringen, arbetsskadeförsäkring eller arbetslöshetsförsäkring. Förslaget ska presenteras närmare vid en pressträff på torsdagen.

Liberalernas förslag kommer kort efter att Centerpartiets ledare Annie Lööf förordat sänkta ingångslöner. Moderaterna har ventilerat liknande tankar. De borgerliga partierna hänvisar till att Konjunkturinstitutet, OECD och Finanspolitiska rådet har pekat på de relativt sett höga svenska ingångslönerna som en tröskel för grupper med låg utbildning eller relevant erfarenhet när de söker jobb.

LÄS OCKSÅ:

Ledare: DN:s ledare vägrar se konsekvenserna av Centerns förslag

Ledare: Centern tar till apartheid för att sänka LO-anslutnas löner

C: Sänk ingångslöner för nyanlända