ENK÷PING 20130418 Ett tÂg frÂn Green Cargo passerar p en bro ˆver en gÂngtunnel Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skyddsombuden på Green cargo i Borlänge anmäler arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket. Företagets nya schemasystem anses omänskligt och sjuktalen har gått från 5 till 15 procent och folk har svårt att planera sina liv.

De anställda får nya scheman varje månad, med 14 dagars varsel.

– Det säger sig självt att det blir oerhört svårt för till exempel småbarnsföräldrar att planera sina liv med så kort framförhållning, säger Tony Norell, ett av skyddsombuden bakom anmälan till Sekotidningen.

Men framförhållningen är bara en del av problemet. På grund av helautomatiserad schemaläggning tas ingen hänsyn till behovet av återhämtning mellan slitsamma pass. Morgonpass kan följas av nattpass eller eftermiddag följt av förmiddagspass.

– Man kan jobba förmiddag, sedan vara ledig och gå på igen på nattskiftet. Då är man inte så pigg klockan sex på morgonen efter det nattpasset. Vi ser en koppling till de ökade sjuktalen. Nu ligger de på 15 procent och förr omkring 5, säger Tony Norell.

Thomas Augustsson är driftområdeschef på Green cargo. Enligt honom har företaget satt in åtgärder för att komma tillrätta med problemen.

– Vi hade en arbetsgrupp som tittade på det här tillsammans med facket. Men skyddsombuden valde att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket innan vi var klara, och det kan jag tycka är lite synd, säger han.

Bland åtgärderna märks, förutom justeringar av den nya schemamodellen också nyanställningar. Men enligt Tony Norell gör det bara att man hamnar på plus minus noll.

– De sade upp 15 personer i maj förra året och så har vi haft några pensionsavgångar också. Så vi blir inte fler än vi var då.