Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Gränsövergången i Bab al-Salam. Foto: Depo Photos via AP

Gränsövergången i Bab al-Salam började märka av en ökad ström av flyktingar redan i onsdags, då denna bild togs. Foto: Depo Photos via AP

Turkiet stängde på fredagen en gränsövergång till Syrien, sedan tiotusentals civila flytt dit undan en syrisk regeringsoffensiv som understöds av ryska flygbombningar. En belägring av Syriens största stad Aleppo tycks stå för dörren.
– Vi är oroade för civilbefolkningen i staden, säger Melker Måbeck på Röda korset.

Turkiska myndigheter stängde på fredagen gränsövergången Bab al-Salam. Rörliga bilder från platsen visar tusentals syrier – enligt en turkisk organisation kan det röra sig om upp till 50.000 – som är strandade vid gränsen. De har tagit sig dit för att undkomma strider som pågår bara några mil bort.

Klicka på kartan för att se var Aleppo ligger.

Klicka på kartan för att se var Aleppo ligger.

Assadregimens styrkor har inlett en kniptångsmanöver runt Aleppo, som före krigsutbrottet hade drygt två miljoner invånare och räknas som landets ekonomiska drivhus.

Tillsammans med iranska och libanesiska shiamiliser uppges nu regeringstrupperna ha lyckats skära av vägen mellan Aleppo och Bab al-Salam, delvis tack vare intensivt eldunderstöd från luften. Hundratals dödsoffer ska ha krävts.

– De ryska bombningarna har varit helt avgörande. Den som kontrollerar luften, kontrollerar slagfältet, säger en anonym syrisk journalist i Aleppo till tidningen Vice.

Aleppo är Syriens största stad. Foto: AP Photo/Narciso Contreras

Aleppo är Syriens största stad. Foto: AP Photo/Narciso Contreras

Aleppo är nu attackerat från norr, söder och öster. Försörjningslederna till staden blir allt färre.

Bland hjälparbetare växer oron för att mat- och vattenbrist ska drabba civilbefolkningen, något som tidigare har lett till svält i mindre städer som Madaya.

–I Syrien som helhet lever i dag 400 000 i vad som kan kallas belägrade områden. Vi vet att situationen i dessa områden är svår, med brist på mat och rent vatten. Vi är oroade för att Aleppo nu kan hotas av en liknande situation. Civilbefolkningen där har rätt till humanitär hjälp, säger Melker Måbeck, internationell chef på Röda korset, till Arbetet Global.

Att konflikten i Syrien är alltmer internationell framgick tydligt på fredagen, då Irans regering – som stöder Assadregimen – meddelade att en iransk general och sex iranska ”milismän” dödats i offensiven mot Aleppo.

Samtidigt kom högljudda protester från Turkiet – en annan central aktör, fast med starka band till flera rebellgrupper.

–Den humanitära korridoren mellan Turkiets gräns och Aleppo invaderas nu av utländska krigare och regimstyrkor med understöd av ryska stridsflygplan. Det de vill göra med Aleppo är precis samma sak som det de gjorde med Madaya tidigare, sade den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu.

Ryssland anklagade i sin tur Turkiet för att förbereda en militär intervention i Syrien, något som den turkiska regeringen avfärdade som ”propaganda”.

I onsdags bestämde FN-sändebudet Staffan de Mistura att de knappt inledda fredssamtalen i Syrien tar paus till den 25 februari. För tillfället finns därför inte mycket som tyder på att freden är nära.