Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Japanese Prime Minister Shinzo Abe speaks to the media during the New Year's press conference at his official residence in Tokyo, Monday, Jan. 4, 2016. (AP Photo/Shizuo Kambayashi)

Shinzo Abe. Foto: Shizuo Kambayashi/TT

Sydkorea uppmanar Pyongyang att släppa planerna på att skjuta upp en satellit, och varnar för att Nordkorea annars får betala ett högt pris. Samtidigt höjs krav på hårdare sanktioner mot landet.

I ett uttalande säger den sydkoreanska regeringen att vilket förklätt test som helst av långdistansrobotar skulle utgöra ett ”allvarligt hot” mot världsfred och säkerhet.

Även Japan fördömer planerna. Premiärminister Shinzo Abe kallar det en ”allvarlig provokation” i strid med FN:s resolutioner mot landet.

Försvarsminister Gen Nakatani har beordrat landets militär att vara redo att skjuta ned varje nordkoreansk robot som hotar Japan. Uppskjutningen kommer troligen att gå i en bana över japanska Okinawa.

Det var på tisdagen som Nordkorea meddelade FN om sina planer på att skjuta upp vad man kallar en satellit för observation av jorden någon gång mellan den 8 och 25 februari.

Utspelet fick USA att återupprepa kravet på tuffare FN-sanktioner mot landet, åtgärder som redan diskuteras efter att Nordkorea nyligen hävdade att man framgångsrikt provsprängt en vätebomb.

Enligt Nordkorea har landets rymdprogram enbart vetenskapliga syften.

Uppskjutningen av satelliten väntas ske i mitten av februari i samband med födelsedagsfirandet av den forne ledaren Kim Il Sung, som dog 1994 men fortfarande är president i landet.

2012 sköt Nordkorea upp vad man beskrev som en kommunikationssatellit.

TT