Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Den svenska klädjätten H&M har upptäckt barnarbetare hos en av sina underleverantörer i Turkiet. Det rör sig om syriska flyktingbarn, enligt bolaget.

I en ny rapport från organisationen Business & Human Rights Resource Centre (BHRC) vittnar flera ledande klädproducenter – bland dem H&M – om att de stött på barnarbete i Turkiet.

I H&M:s fall handlar det om en turkisk fabrik där syriska flyktingbarn exploaterats av ägarna. Fallet ska ha upptäckts förra året, enligt det svenska bolaget.

”Vi avslutade omedelbart affärsrelationen med fabriken. Sedan tog vi kontakt med den icke-statliga organisationen CYDD (Association for the Support of Contemporary Living) och tillsammans tog vi fram lämpliga utbildningsalternativ baserat på individernas behov”, skriver H&M i ett pressmeddelande.

Arbetet Global har sökt H&M för att få fler detaljer och en muntlig kommentar.

Turkiet är en stor global textilproducent och många kända märken har tillverkning i landet. Lönerna och arbetsförhållandena i fabrikerna är dock långtifrån alltid de lagstadgade, enligt BHRC:s rapport. Inom textilindustrin misstänks barnarbete vara vanligt. Utöver H&M uppger klädkedjan Next att man upptäckt barnarbetare vid inspektioner.

Syriska flyktingar är en särskilt utsatt grupp. Sedan 2011 har fler 2,5 miljoner människor flytt till Turkiet för att söka skydd undan inbördeskriget i Syrien – och enbart på tisdagen kom rapporter om att ytterligare 3 000 flyktingar anlänt efter en regeringsoffensiv.

Mellan 250 000 och 400 000 syrier tros arbeta utan tillstånd i Turkiet, och ofta under dåliga förhållanden. I mitten av januari lovade dock den turkiska regeringen att syriska flyktingar ska få laglig rätt att arbeta i Turkiet.