Magnus Lunell berättar i filmen Ni ska se att jag har rätt om hur det socialdemokratiska samhällsbygget gav honom självkänsla. Foto: Magnus Rosshagen

Magnus Lunell berättar i filmen Ni ska se att jag har rätt om hur det socialdemokratiska samhällsbygget gav honom självkänsla. Foto: Magnus Rosshagen

– Vi måste stå enade med våra arbetskamrater när fackföreningsrörelsen är under attack, säger busschauffören Magnus Lunell, aktuell i filmen ” Ni ska se att jag har rätt” som har premiär på Göteborgs filmfestival i helgen.

LÄS OCKSÅ Fackligt samtal om film den 12 maj

– Faller fackföreningsrörelsen, faller på sikt hela arbetsmarknadsmodellen som har skapat bra villkor och löner i decennier, säger Magnus Lunell som är förbannad över att mediernas rapportering lett till att många medlemmar valt att lämna Kommunal.

– Jag kan förstå att det finns en besvikelse över ledningens agerande. Men när Facebookupprop startas för att mobilisera medlemmar att lämna facket tycker jag att det gått för långt och att det som har byggts upp rinner en ur händerna. Är det läge att gå ur facket när Svenskt näringsliv står i TV och tycker man kan jobba för 12000 kr i månaden? Eller när arbetsgivarorganisationen Almega vill slopa avtalsrörelsen och kraftigt försämra LAS?

Magnus Lunell pratar intensivt och oavbrutet. Som Kommunals förtroendevalda arbetsplatsombud på Söderhallens bussgarage har han kämpat hårt för att värva nyanställda och att arrangera rekryteringsmöten för att informera ungdomar om kollektivtal. När han började sin fackliga bana 2011 var det en turbulent tid. Förutsättningarna för trygga arbetsförhållanden minskade i takt med att arbetsmarknaden avreglerades. Ändringar i sjukförsäkringen hindrade folk att få värdiga liv.

– Det viktigaste jag har lärt mig under mina år som arbetsplatsombud är att envishet lönar sig. När jag, som facklig företrädare för Kommunal rykt ut och hjälpt medlemmar i olika ärenden har jag insett att jag blir lyssnad på och att det går att göra skillnad i människors liv. Jag blev expert på sjukförsäkringsfrågor när jag drev ärenden för medlemmar som blivit av med sin sjukpenning. Ett av fallen, där en medlem varit långtidssjuk och blivit av med sjukpenningen, gick ända upp i Kammarrätten. Vi vann och ersättningen betalades ut retroaktivt.

Magnus Lunell tycker det är ledsamt att klimatet på arbetsmarknaden är så pass hårt att han som facklig företrädare ska behöva spela en så stor roll i människors liv. Samtidigt tycker han de medlemmar som lämnat Kommunal borde tänka mer på vilken samlad kraft facket utgör, vilka resurser som finns att tillgå och att vi är den organisationen som kan stå emot.

I filmen ” Ni ska se att jag har rätt” berättar Magnus Lunell om arbetarrörelsens historiska framgångar och hur de i vår tid pressas tillbaka när han kör sin buss genom Stockholm. Han beskriver sin arbetarklassbakgrund i Skärholmen och om det socialdemokratiska samhällsbygget som gav honom självkänsla.

Men även om hur nedmonteringen av det samhället påbörjades i början av 1990-talet.

– Förhoppningen är att filmen kan vara utgångspunkt för att diskutera samhällsfrågor ur ett bredare perspektiv och visa att facket är en enad rörelse som bygger på löften och kamp. Den är en bra motvikt mot bilden av ”fackpampen” som målats upp i media den senaste tiden.

Intervju med Saga Gärde,
regissör ”Ni ska se att jag har rätt”
sagagarde

Sara Gärde. Foto: Emilia Bergmark-Jiménez

Varför har du valt att göra filmen?
– Idén kom efter terrorattacken på Utøya 2011 som fick mig att tänka på vad som upprätthåller och stärker demokratin och konsekvenserna om den urholkas och försvagas.
– Jag ville visa situationen för en facklig eldsjäl genom att lyfta fram Magnus Lunells drivkraft. Men även visa vilken makt ett kollektiv kan utgöra.  Jag har också velat undersöka min egen relation till arbetarrörelsen. Min pappa har jobbat inom LO hela sitt liv och jag ville undersöka den värdegrund som präglat mig under min uppväxt.

Hur kom du på filmens titel?
– Titeln ” Ni ska se att jag har rätt” kommer ur Magnus Lunells egen övertygelse om detta, hans egen berättelse om ett samhälle som gav alla samma chans att skapa en framtid. Han vittnar utifrån en egen levd erfarenhet.

Vilket genomslag hoppas du filmen får?
– Filmen har sin premiär på Göteborgs filmfestival i helgen och den kommer att visas på olika festivaler och genom filmens distributör Utbildningsradion. Arbetarrörelsen är självklart inbjudna att visa filmen där den kan bidra till en diskussion om fackets roll på arbetsmarknaden och i ett samhälle.

Magnus Rosshagen

Fakta

• ”Ni ska se att jag har rätt” som är regisserad av Saga Gärde och producerad av MCDMC & DELA KAKAN har världspremiär på Göteborgs filmfestival söndagen den 31 januari. • Filmen visas på Biograf Capitol kl. 12, både Magnus Lunell och Saga Gärde finns tillgängliga för samtal efter filmen. • Kl. 19 är det visning på Bio Valand.