Foto: Björn Larsson Ask/TT

Varsel om uppsägning drabbar städare tre gånger oftare än andra yrkesgrupper. Beställarna av städtjänster begär korta kontakt för att pressa priserna. Det har i sin tur gjort städarna till de stora förlorarna, visar en färsk granskning av städbranschen.

– Jag har blivit varslad tre gånger på fem år, men är fortfarande kvar på samma ställe. Förut var vi fyra stycken, nu är jag ensam och vikarie, säger en 54-årig städare som inte har en chans att få ett annat jobb.

Tidningarna Fastighetsfolket, Kommunalarbetaren och Sekotidningen har gått samman om granskningen och låtit Arbetsförmedlingen ta fram statistik över varslen.

Även om varsel är betydligt vanligare bland städföretag, är det inte lika vanligt att förlora jobbet. Eftersom många städare har långa uppsägningstider, upp till sex månader, varslar företagen ofta i förtid. Varslandet sker för säkerhet skull ifall att de skulle förlora kontraktet.

En intervjuad sjukhusstädare vars företag just nu är mitt i en upphandling säger:

– Det går inte att förklara hur det är. Jag sover dåligt. Vi som städar på sjukhus mår jättedåligt.

Men inte bara okynnesvarsel är ett problem, visar granskningen. Entreprenörer som vinner en prispressade upphandlingar och tar över personal pressar i sin tur ned villkoren för de anställda.

Städarna får betala när företagen ska ha vinst på verksamheten.

– När en annan entreprenör tar över ett kontrakt finns ingen chans för personalen att påverka. Vi får stå med mössan i hand och avsäga oss de förmåner som funnits, säger Andreas Rosén, fackligt ombud för Seko på ISS Göteborg.

De tre berörda facken, Fastighets, Kommunal och Seko har svårt att finna ett starkt motdrag mot utvecklingen. En möjlighet är att plagiera den metod Kommunal använt sig av för bussförare.

Vid upphandlingar av kollektivtrafik i Kalmar län har Kommunal krävt av landstingspolitikerna att skriva in övertagandet av personal som ett villkor i upphandlingen. I Kalmar lyckades facket få gehör för kravet. 

Den metoden vill förbundet nu testa i städbranschen.

– Absolut. Det ligger i pipeline, säger ombudsman Lars Fischer men ser ett problem med att upphandling av städtjänster ofta leder till mycket kortare kontrakt än i bussbranschen.

Även Fastighets ordförande Magnus Pettersson ser en möjlighet i metoden, men ser också svårigheter.

– Vi kan göra detsamma, men om beställarna säger nej kan vi inte driva frågan vidare. Som det ser ut i lagstiftningen och i domstolstolkningen finns ingen möjlighet att vinna ett sånt fall, säger han till Fastighetsfolket, Kommunalarbetaren och Seko-tidningen.