STOCKHOLM 2008-01-09 - Dovrekaka ‰r en specialitet p ‰lvsjˆ konditori. Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX / Kod 30072 ** OUT DN (‰ven arkiv), Metro, Dagens Industri och Stockholm City **

Foto: Jurek Holzer/TT

Diskrimineringsombudsmannen (DO) stämmer ett konditori i södra Sverige och kräver ett skadestånd på 100 000 kronor i ersättning till ett konditoribiträde, för att hon under lång tid utsatts för en bagares närgångna blickar och förslag.

Nästan dagligen fick det kvinnliga kafébiträdet enligt tidningen Hotellrevyn utstå bagarens oönskade närmanden. Trakasserierna började enligt stämningen redan under kvinnans första vecka som kafébiträde på konditoriet.

Förutom närgångna blickar och kommentarer har bagaren även ha frågat om han fick smeka kvinnans bröst och underliv.

DO stämmer konditoriet i Arbetsdomstolen, och kräver att arbetsgivaren ska betala 100 000 kronor till kvinnan i diskrimineringsersättning. Detta trots att bagaren inte officiellt varit kvinnans chef eller arbetsgivare.

Arbetsgivaren har ett ansvar för att se till att personalen inte utsätts för kränkningar, säger Marie Nordström som driver ärendet hos DO till tidningen

Arbetsgivaren förnekar i sitt svar till Arbetsdomstolen att bagaren haft någon form av ställföreträdande position. Bagaren själv nekar till anklagelserna, och menar att kvinnan ljuger. Ord står alltså mot ord, men Marie Nordström är ändå hoppfull.

Hon berättar att en rad personer som arbetar eller har arbetat på konditoriet kommer att vittna vid huvudförhandlingen.

– De vittnar om att det har funnits en jargong som har varit mycket grov och som styrker kvinnans berättelse.

I början av februari möts parterna i Arbetsdomstolen.