Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Id-kontrollerna fungerar bra, men kostar cirka en miljon kronor om dygnet. Dessutom har de lett till minskad försäljning av periodkort och längre restider, konstaterar Skånetrafiken, som har summerat de första veckorna med id-kontroller på Kastrup.

”Situationen med dubbla kontroller, både id-kontroll på Kastrup och gränskontroll på Hyllie, är inte optimal, det ger tyvärr en längre restid för våra resenärer”, säger Magnus Andersson, affärsområdeschef tåg på Skånetrafiken, i ett pressmeddelande.

Kostnaderna delas med det danska tågbolaget DSB, som sköter id-kontrollerna sedan de infördes den 4 januari.

Försäljningen av periodkort som gäller över Öresund har gått ner med 3,6 procent under årets två första veckor jämfört med samma period i fjol, enligt Skånetrafiken.

TT