Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Polisens vatterkanoner fick sättas in mot våldsamma högerextremister i Köln i helgen. Foto: Monika Skolimowska/dpa via AP

Polisens vatterkanoner fick sättas in mot våldsamma högerextremister i Köln i helgen. Foto: Monika Skolimowska/dpa via AP

Flera personer från Pakistan och Syrien har utsatts för våldsamma attacker i Köln. Läget är spänt i den tyska staden efter massövergreppen på kvinnor på nyår.

En mobb med 20 oidentifierade personer misstänks på söndagskvällen ha angripit sex personer från Pakistan, varav två fick föras till sjukhus. Kort därefter attackerade fem personer en 39-årig syrisk medborgare, som fick lättare skador, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Reuters skriver, med hänvisning till den tyska lokaltidningen Express, att förövarna tros vara ”huliganer” som samordnat attackerna via Facebook. Polisen hade fått rapporter om ”grupper av människor som ville provocera” och skickade förstärkning till området kring järnvägsstationen. Två personer greps, enligt AFP.

Köln har skakats av uppgifterna om massövergrepp mot kvinnor under nyårsfirandet. Tyska myndigheter väntas i dag släppa de första detaljerna från utredningen. Över en vecka efter händelserna har antalet anmälningar som kommit in till polisen stigit till över 500, många av dem rör sexuella trakasserier.

Även om inga formella anklagelser förts fram, har polisen i Köln sagt att de flesta som misstänks för övergreppen är asylsökande och illegala invandrare från länder i Nordafrika. Händelsen har lett till debatt om förbundskansler Angela Merkels liberala flyktingpolitik, men många har också varnat för risken för felaktiga generaliseringar om migranter och andra flyktingar.

Merkel har de senaste dagarna visat sitt stöd för en tuffare linje mot asylsökande som döms för brott i Tyskland.

Den högerextrema Pegidarörelsen mobiliserar i spåren av övergreppen. I lördags demonstrerade ett drygt tusental anhängare till rörelsen i Köln, där de möttes av antirasistiska motdemonstranter. ”Merkel måste avgå!”, ropade Pegida-anhängarna, varav omkring 800 bedömdes vara ”huliganer” av polisen. Efter att flera av högerextremisterna kastat föremål på polisen sattes vattenkanoner in för att skingra sammankomsten.

ARBETET GLOBAL-TT