Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Fler än 3 700 människor omkom eller "försvann" i Medelhavet förra året, enligt IOM. Foto: AP/Santi Palacios

Fler än 3 700 människor omkom eller ”försvann” i Medelhavet förra året, enligt IOM. Foto: AP/Santi Palacios

Minst 21 flyktingar, varav tre barn, har drunknat i Egeiska havet utanför Turkiets kust. Elva av de döda hittades uppsköljda på en strand i det turkiska distriktet Ayvalik, de övriga i distriktet Dikili, enligt Reuters.

På sociala medier sprids bilder på en liten flicka vars livlösa kropp ligger på rygg på en strand. I skrivande stund är det oklart om dessa bilder är äkta – men att barn förlorat livet i olyckan bekräftas av den turkiska nyhetsbyrån Dogan.

Dåligt väder i området tros vara orsaken till att båten förliste. Den turkiska kustbevakningen sökte på tisdagen efter eventuella överlevande.

Kuststaden Ayvalik är ett centrum för människosmugglare, eftersom den ligger geografiskt mycket nära den grekiska ön Lesbos.

Förra året anlände omkring 840 000 migranter irreguljärt med båt från Turkiet till Grekland, enligt UNHCR. Den förhållandevis korta båtresan – åtminstone i jämförelse med resan från Nordafrika till Italien (dit omkring 150 000 anlände)  – bidrog till att rutten Turkiet-Grekland under 2015 fick dramatiskt ökad betydelse för människor som flyr undan krig och fattigdom.

Båtarna är ofta dåliga och resan långtifrån ofarlig. Enligt Internationella organisationen för migration (IOM) omkom eller ”försvann” 3 771 migranter i Medelhavet förra året, mer än något annat år tidigare. Denna ständigt pågående humanitära kris har gett Medelhavet öknamnet ”Dödens hav”.

Årets första dödsfall inträffade i söndags, den 3 januari, då en tvåårig pojke drunknade i vågorna utanför Turkiets kust. Ingenting tyder på att tisdagens förlisning blir den sista för året, eftersom krigen i Syrien och Afghanistan fortsätter och tusentals människor drömmer om ett bättre liv i Europa, samtidigt som de nekas resa reguljärt med färjor eller flyg.

Bland de som har räddningsfartyg i Medelhavet finns Läkare utan gränser.  Organisationens kommentar efter tisdagens förlisning: ”Nytt år, ny tragedi. Det här tar inte slut förrän säkra flyktvägar garanteras.”

LÄS MER: FN-sändebud: Id-kontroller löser ingenting