Arbetet Kultur passar på att sammanfatta 2015 med listor på bland annat böcker, filmer och musik. Passa på att återuppleva det bästa eller se det som en möjlighet att upptäcka något du kanske missat. Med god förhoppning om ett minst lika bra 2016!

ÅRETS SKÖNLITTERATUR

resainitomheten1. Samar Yazbek: Resa in i tomheten – en berättelse från Syrien
Omvärlden blundar inför Syrien, säger Samar Yazbek när jag träffar henne i Stockholm. Själv öppnar hon våra ögon genom sin Resa in i tomheten och målar oförglömliga bilder, som den om kvinnan som tänker föda barn var nionde månad, ”så att vi inte blir utrotade.”

2. Agneta Pleijel: Spådomen. En flickas memoarer
Det finns böcker där viss-heten om språkets exakthet gör avslappningen total.
Jag överlämnar mig åt Spådomen och sugs med, i Pleijels romanliknande biografi där hon skriver sig fram till sanningar från barndomen. Vem var hon och hur påverkades hon av föräldrarnas tillkortakommanden? Moster Ricki och spådomen blir något att hålla sig i.

3. Alexander Mahmoud: Mellan Rummen
En utlämnande berättelse om rasism på nära håll, men nästan mest om hur Shirin håller människovärdets fana högt. Hon ifrågasätter att behöva känna sig tacksam för uppehållstillståndet, hon som snarare är ledsen över den förlorade tiden med underbetalt slit som papperslös. Efter tolv år känner sig Shirin förödmjukad av Arbetsförmedlingens ”Välkommen till Sverige”. Mellan rummen släpper fram nyanserna bortom politisk korrekthet och status.

Valt av Charlotta Kåks Röshammar

FACKLITTERATUR SOM ARBETET KULTUR LYFT UNDER ÅRET

Thomas Piketty: Kan vi rädda Europa? 

Roland Paulsen: Vi bara lyder

Susanna Alakoski: April i anhörigsverige.

ÅRETS TEATERPJÄSER ARBETET KULTUR HYLLAT

Vår klass, Teater Galeasen. 

Beckomberga, Dramaten. 

The mental states of Sweden, Dramaten. 

ÅRETS MUSIK

Susanne Sundfør.

1. Susanne Sundfør. Ska det vara en låt i år ska det vara ”Delirious” från Ten Love songs.

2. Det blev ett Thåströmår. Igen. Den morronen växte till storhet och konserterna rankar jag: 1. Postbahnhof, Berlin. 2.  Dalhalla, Rättvik. 3. Annexet, Stockholm.

3. 50-åringen Björk uppmärksammas världen över (utställning på MoMA i New York och hyllningskonserter) och finfirar med albumet Vulnicura.

Valt av Charlotta Kåks Röshammar

ÅRETS FILMER

Familjen Bélier.

Publikfriare: Familjen Bélier
Fräck fransk humor möter Hollywood-saga när en bondflicka från en döv familj hittar sig själv i sången. Underdog-historia som även får cyniker att gråta under den vulgärt, men härligt, uppblåsta avslutningen.

Rysare: Det vita folket
Lisa Aschan bjöd på en iskall och urläcker skildring av ett flyktingförvar, någonstans i ett mörkt bergrum i Sverige. Otäck samtidsvision vars budskap blir extra starkt i skräckfilmskostym.

Feministfilm: Mad Max – Fury road
Ännu en tur till en dystopisk värld där biljakterna avlöser varandra, men där hjälten Max blir sidofigur till Charlize Therons häftiga Furiosa som krossar patriarkat och ben i ogenerad hämnd.

Provokation: Jag är Ingrid
Stig Björkmans välgjorda dokumentär om svenska filmlegenden Ingrid Bergman visade hur illa kvinnor blev behandlade i Hollywood på 1950-talet. Starkt tidsdokument om en stor konstnär.

Mockingjay – del två

Avslutning: Hunger games – Mockingjay del 2
Välgjord och actionfylld sista del i den populära Hunger games-serien. Jennifer Lawrence briljerar som hjältinnan Katniss som är i centrum i ett komplext och politiskt slut.

Valt av Kim Nilsson

ÅRETS FOTOUTSTÄLLNINGAR

Foto: Åsa Sjöström

1. Åsa Sjöström: Secret Camps, Galleri Kontrast, Stockholm.
Om våldet mot kvinnor och barn, och om ett sommarläger där de får en stunds andrum i ett liv med skyddad identitet.

2. Martin Adler: Ögonblick, Västerås Konstmuseum.
En utställning om människor i krigs-zoner och katastrof-områden och om deras kulturer. En retro-spektiv. Martin Adler sköts till döds under ett uppdrag i Somalia. (Visas i januari 2016 i Stockholm)

3. Magnus Wennman: Där barn sover, Fotografiska, Stockholm.
En utställning om barn på flykt från Syrien och deras nätter på vägarna i Europa och i flyktingläger.

Dessutom: Hurra för yttrandefriheten, Arbetets museum.
Samlingsutställningen om förföljda satir-tecknare med den vassa pennan som vapen fick förnyad aktualitet efter attentatet mot Charlie Hebdo.

Valt av Carl von Scheele

ÅRETS KROPPSAKTIVISTER

• Catti Brandelius med Elitakrobaten och Stina Wirséns undersökande instagramdansande.

ÅRETS ROLIGASTE

• Östersunds FK behåller sin tro på att spelarna blir bättre av att utöva kultur (skådespela, dansa, skriva, måla) också när de nästa år tar sig an Allsvenskan. Läs om dem här.