var_klass_DH_093r_100

Det är Teater Galeasens största succé någonsin och den mest omtalade pjäsen i Sverige det senaste året. Till och med Fredrik Reinfeldt, som annars mest brukar tala om att han läser Läckberg-deckare, berättade i Agenda att han varit och sett och drabbats av Vår klass på Galeasen.

Pjäsen är skriven av den polska dramatikern Tadeusz Slobodzianek och är baserad på journalisten Anna Bikonts fasansfulla avslöjanden av vad som hände i den lilla polska byn Jedwabne den 10 juli 1941.

En varm sommardag mördade halva byns befolkning den andra – som var judar. Polska bybor stängde in 1 600 vänner, grannar och bekanta i en lada och tände på. Länge levde Polen i självförnekelse och skyllde brottet på tyskarna.

I år är det 70 år sedan andra världskriget tog slut och de överlevande befriades från koncentrationslägren. Att Galeasen nu beslutat sig för att turnera med Vår klass på skolor runtom i landet känns helt rätt i tiden.

Pjäsen börjar med en klassfest. Popcorn, bål, girlanger och osäkra klasskamrater som stryker längs väggen i hopp om att bli uppbjudna. Med tiden blir klassen uppdelad i vi och dem. Nazismens godtycklighet kan inte bli tydligare. Tidigare vänner, pojke och flicka som varit förälskade, förvandlas plötsligt till varandras fiender. Nyss dansade de tryckare på klassdisco, nu begås det våldtäkt.

Om rasismen inte vore en sådan fasansfull farsot skulle man vilja skratta åt det löjliga – och banala – i att göra skillnad på människor.

Det går att ha invändningar mot pjäsen – den kunde ha kortats ned till en enaktare och replikerna är alltför ofta uppskruvade till skrikvolym. Den äldre damen bredvid mig tvingas hålla för öronen titt som tätt. Det hade inte behövts, historien är, minst sagt, tillräckligt stark i sig. Familjer och hela släkter blev utraderade, barn och unga fick sina liv avslutade i en stank av bensin och outhärdlig hetta. Men även de som deltog i eller undkom massakern fick på ett eller annat sätt sina liv släckta den sommardagen. Om något är Vår klass en påminnelse om vårt moraliska ansvar att aldrig bli fascismens medlöpare.

TEATER

Vår klass Teater Galeasen, Stockholm

Regi: Natalie Ringler Medverkar: Carl Magnus Dello, Lina Englund, Johan Wallström m fl