This photo provided by The Weinstein Company shows, Rooney Mara, left, as Therese Belivet, and Cate Blanchett, as Carol Aird, in a scene from the film, "Carol." The 73rd annual Golden Globe nominations in film and television categories will be announced Thursday morning, Dec. 10, 2015, in Beverly Hills, Calif. (Wilson Webb/The Weinstein Company via AP)

Rooney Mara och Cate Blanchett i Carol. Foto: Wilson Webb/The Weinstein Company/TT

Två personer träffas på en leksaksavdelning på ett varuhus och ljuv förälskelse uppstår. Det som komplicerar situationen är att mötet utspelas på 1950-talet och att personerna är två kvinnor, den ena med barn och snart före detta man.

Precis som boken filmen bygger på, The Price of Salt av Patricia Highsmith, sätts deras kärlek på hårda prov.

Regissören Todd Haynes har tidigare skildrat förbjudna känslor i 50-talsmiljö i den svallande och pastellsprakande Douglas Sirk-hyllningen Far from heaven, men i Carol låter han både färgerna och musiken få vila till förmån för ett subtilt kammarspel i perfekta kostymer.

Att handlingen utspelas i en tid när homosexualitet inte var allmänt accepterat gör historien både politisk och angelägen, men Carol är i första hand ett gripande drama om ensamhet och längtan.

Samt en fantastisk uppvisning i skådespeleri av Blanchett och Mara.

Carol

Regi: Todd Haynes. Medverkar: Cate Blanchett, Rooney Mara och Sarah Paulson. Biopremiär den 25 december