Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Soldiers stand guards at the scene of an explosion at a market in Kano, Nigeria. Wednesday Nov. 18, 2015. The suicide bomber exploded as truckers were tucking into dinner at the bustling marketplace where vendors urged them to buy sugar cane. At least 34 people were killed and another 80 wounded in Yola, a town packed with refugees from Nigeria's Islamic uprising, emergency officials said Wednesday. (AP Photo/Muhammed Giginyu)

Foto: Muhammed Giginyu/TT

Över 2 000 skolor i Nigeria, Kamerun, Tchad och Niger har tvingats stänga på grund av extremiströrelsen Boko Harams härjningar. FN:s barnfond Unicef slår larm om att våldsamheterna lett till att över en miljon barn har blivit utan skolgång.

”Skolor har varit måltavlor för attackerna, så barnen är rädda för att gå tillbaka till klassrummen. Men ju längre de är utanför skolan, desto större är risken för att de utsätts för övergrepp, bli bortrövade eller rekryterade av väpnade grupper”, säger Manuel Fontaine, chef för Unicef i Väst- och Centralafrika, i ett uttalande.

Namnet Boko Haram betyder ungefär ”västerländsk utbildning är förbjuden” på språket hausa och många av gruppens attacker har varit riktade mot skolor. I april 2014 skakades hela världen av nyheten om att extremistgruppen kidnappat 276 nigerianska skolflickor.

Nigerias president Muhammadu Buhari har lovat att krossa Boko Haram före årets slut.

TT