malinhansonwebbledartopp

LEDARE. Under söndagen avgjordes den första omgången i de franska regionalvalen. Resultatet kom att bli en framgångssaga för högerextrema Nationella Fronten. Inför den andra omgången som äger rum på kommande söndag leder partiet i sex av tolv regioner. Detta medan center-höger-partierna tar täten i fyra regioner och socialisterna i två.

En förklaring till varför Nationella Fronten går fram så starkt tros vara att valrörelsen inte alls handlat om regionala frågor. Inte heller om arbetslösheten – trots att antalet arbetslösa som helt saknar jobb stigit med 40 000 personer bara den senaste månaden och nu uppgår till 3,6 miljoner.

I stället är det terrorismen, invandringen och krav på strängare straff som dominerat det politiska samtalet sedan terrordådet i Paris i november – och det på ett sätt som gynnat Nationella Frontens populistiska agenda.

Gång efter annan söker partiet sätt att öka polariseringen och skylla terrorismen på landets invandrare. President François Hollandes socialistiska regering har därför en viktig uppgift i att hålla tungan rätt i munnen och den ideologiska kompassen nära hjärtat.

Det är en sak att införa undantagstillstånd, förstärka poliskår och åklagarmyndigheter och mana till internationellt samarbete i kampen mot IS. Det är en helt annan att peka ut grupper och religioner som hot mot säkerhet och sammanhållning.

Inför den andra omgången av regionalvalen hoppas många på valtekniska samarbeten mellan Socialistpartiet och den republikanska högern som traditionellt tagit avstånd från Nationella Fronten.

I ett blogginlägg (6/12) skriver dock Frankrike-experten Tomas Lindbom att det kraftiga motstånd mot extremhögern som länge funnits inom den republikanska högern har urholkats.

Utfallet i regionalvalen bör därför ses som ett lackmustest inför presidentvalet 2017. Om den traditionella högern sviker socialisterna på söndag är det högst troligt att de kommer göra det igen. Mycket talar för att det blir Hollande och Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen som möts i en andra omgång i presidentvalet 2017 och risken är uppenbar att väljarna på högerkanten då tar steget över till Nationella Fronten.

Socialistpartiet måste övertyga landets medborgare om att en annan väg är möjlig. Att det går att bekämpa terrorismen och samtidigt stå upp för de grundläggande värderingar om frihet, jämlikhet och solidaritet som nationen grundas i. Misslyckas man med det i regionalvalen väntar en tuff uppförsbacke fram till presidentvalet 2017.

”Frankrike är inte ett språk, det är inte en religion eller en flagga. Frankrike är alla vi som lever här på detta territorium”. Så lät det när vänsterledaren Jean Luc Mélenchon i en tv-debatt försökte mana till nationell samling efter de fruktansvärda terrordåden i Paris. Det måste också vara François Hollandes linje.