VƒSTER≈S 20150821 LO:s ledning, med ordfˆranden Karl-Petter Thorwaldsson i spetsen, ger sig ut p en landsomfattande turnÈ till LO-distrikten. Foto: Per Groth / TT kod 10890

Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Per Groth/TT

LO vill att regeringen bjuder in till trepartssamtal om hur den stora flyktingströmmen ska hanteras. ”Allt utom sänkta lägstalöner” kan diskuteras, säger ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson till Dagens Nyheter.

LO efterlyser en ”Löfven-plan”, stora satsningar på utbyggd välfärd som fler skolor och förskolor, lärarutbildning och sjukvård. Pengar bör också satsas på infrastruktur och bostäder, har Karl-Pettter Thorwaldsson förklarat i en intervju med Aftonbladet. Finansieringen ska bestå av lån och höjda skatter.

– Utan att säga en exakt siffra så handlar det om tiotals miljarder varje år,  säger han till tidningen.

Till DN säger nu också LO-ordföranden att han vill att regeringen kallar till trepartssamtal med arbetsmarknadens parter för att diskutera hur de stora antalet flyktingar ska kunna etablera sig i det svenska samhället.

– LO är berett att förhandla om allt utom sänkta lägstalöner. Vi har inga invändningar mot det som kallas enkla jobb, till exempel en breddning av rut och rot, men det måste gå att leva på sitt arbete, förklarar Karl-Petter Thorwaldsson i DN-intervjun.

Han vill också se en storsatsning på Arbetsförmedlingen med flera tusen nya handläggare. Mindre resurser bör emellertid gå till anställningsstöd och mer till yrkesutbildning, menar LO:s ordförande.