STOCKHOLM 20060920 Astrid Trotzig, fˆrfattare. Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX / Kod: 30072 ** DN OUT (‰ven arkiv) **

Astrid Trotzig. Foto: Jurek Holzer/TT

För andra året i rad tvingas Ivar Lo-Johanssons författarfond ställa in utdelningen av författarens personliga pris. Prissumman som var 50 000 kronor vid författarens död 1990 har vuxit med den indexreglering som stipulerades i testamentet, och är nu uppe i 330 000 kronor.

– Vi kan tycka att det var lite synd att ingen informerade Ivar Lo-Johansson om att en indexreglering kunde leda till att det blir såhär, säger juryns ordförande Astrid Trotzig.

Fonden förvaltar alla rättigheter i 70 år efter författarens död, och juryn hoppas nu på att nyutgåvor eller kanske någon filmatisering kan få kapitalet att växa igen.

Ty litteratur med arbetar- och klassperspektiv känns ju på intet sätt som något främmande i vår tid.

– Nej, vi i juryn tycker ju det. Idag finns en ny arbetarklass som skriver och det känns som att någon på allvar borde få upp ögonen för Ivar Lo:s verk igen. Så vi hoppas att något fantastiskt händer och att priset kan delas ut igen kommande år, säger Astrid Trotzig.

Ivar Lo-Johanssons personliga pris ska inte förväxlas med fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris. Detta delas alltjämt ut på Ivar Lo-Johanssons födelsedag 23 februari och priset på 125 000 kronor går för 2016 till författaren Vibeke Olsson, vars senaste roman ”Glödens färger” var den femte delen av romanserien om sågverksarbetaren Bricken.