Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Foto: AP

Foto: AP

Den ryska federala säkerhetstjänsten FSB har hittat spår av sprängmedel i det kraschade planet i Egypten. Kraschen var en terrorhandling, enligt FSB, som nu utlyser en belöning på 50 miljoner dollar till den som kan ge uppgifter som leder till de skyldiga.

”Det går entydigt att säga att det var en terrorhandling” säger FSB-chefen Alexander Bortnikov enligt ett uttalande som publicerats på Kremls webbsida. Bortnikov citerar experter och säger att planet splittrades i luften när en bomb med motsvarande ett kilo av sprängämnet TNT exploderade.

– Vi kommer att hitta [de skyldiga] var de än är på planeten och straffa dem, säger Vladimir Putin.

Han har beordrat specialstyrkor att fokusera på den uppgiften.

– Vi kommer att agera utifrån självförsvarsrätten som stipuleras i artikel 51 i FN-stadgan. Alla som funderar på att skydda dessa kriminella bör vara medvetna om konsekvenserna för det.

Alla 224 människor ombord dog när planet som var på väg från Egypten till Ryssland störtade i Sinai för drygt två veckor sedan.

ARBETET GLOBAL – TT

Fakta: 224 omkom

Metrojets flyg 7K9260 från Sharm el-Sheikh till Sankt Peterburg försvann från radarn tidigt på morgonen lördagen den 31 oktober cirka 24 minuter efter start. Enligt den egyptiska haverikommissionen hördes ett oljud den sista sekunden av registrering av planets svarta låda. Då hade det gått 23 minuter och 14 sekunder från start. Det ryska planet, av modellen Airbus A321, störtade i ett bergigt område i Sinaiöknen och samtliga 224 personer ombord omkom.