STOCKHOLM 2012-03-08 Benny Kolnby fotograferad till enk‰t d LO:s ombudsmannautbildning p torsdagen har avslutnings mingel i LO-borgen i Stockholm. Foto Christine Olsson / SCANPIX / Kod 10430

Benny Kolnby. Foto Christine Olsson/TT

Livsmedelsarbetareförbundet inledde under måndagen blockad vid Sunsalats anläggning i Malmö. Orsaken är att företaget vägrar teckna kollektivavtal.

– Vi har suttit i förhandlingar med Sunsalat sedan i somras, men de vägrar teckna kollektivavtal. Deras argument är att de ska byta lokaler. Det är ett otillräckligt argument, säger Benny Kolnby, ombudsman för Livsmedelsarbetareförbundet i Malmö.

Facket har under en längre tid fört diskussioner med Sunsalat – en livsmedelsproducent som främst säljer färdigmat till matbutiker i Danmark – och krävt att kollektivavtal ska tecknas. Men företaget har vägrat.

Den 13 oktober varslade därför Livsmedelsarbetareförbundet om konflikt och Medlingsinstitutet kopplades in.
– Men de har konsekvent sagt nej, och de senaste veckorna har de inte varit nåbara, säger Benny Kolnby.
– Sunsalats anställda har idag betydligt sämre löner och villkor än vad avtalet reglerar. Vi kräver att företaget ger med sig så att de anställda garanteras rätt lön och vettiga arbetsvillkor. Och hoppas att arbetsgivaren förstår att det gynnar hela verksamheten, säger Benny Kolnby.