TCO efterlyser en blocköverskridande regering. I en debattartikel för TCO-basen Eva Nordmark fram ståndpunkten, men den får inget gehör i LO-ledningen.
– Nej, allianspartierna har extremt litet stöd bland våra medlemmar, säger Tobias Baudin.

Blockpolitiken har nått vägs ände, skriver TCO-ordföranden Eva Nordmark i en debattartikel. En opinionsundersökning från TCO visar att nära två av tre svenskar efterfrågar mer blocköverskridande samarbeten.

Inget av blocken ser ut att kunna få egen majoritet inom överskådlig tid, men det kommer att behövas fler lösningar över blockgränserna, konstaterar Nordmark och syftar inte enbart på migrationspolitiken.

”Vi behöver långsiktigt stabila regler för skolan, arbetsmarknaden, trygghetssystemen och skatterna”, skriver hon och understryker att en blocköverskridande regering måste övervägas.

Men en sådan lösning är inget som LO-ledningen applåderar.
– Hur regeringen ska se ut ligger på statsminister Stefan Löfven bord. Om det blir en regering över blockgränserna är det upp till honom. Inte heller Miljöpartiet ligger högt bland våra medlemmar, och hade knappt komma in i riksdagen om de fick bestämma, säger Tobias Baudin, förste vice ordförande i LO.

En regering med både socialdemokrater och moderater bedömer Baudin som ett riskprojekt. Det skulle gynna Sverigedemokraterna.
– De skulle förmodligen få ännu fler proteströster.

Även Saco-ordföranden Göran Arrius är skeptisk till en sådan lösning just för att det inte skulle finnas några klara alternativ för väljarna.

Men både LO och Saco är överens med TCO på en viktig punkt. Det behövs blocköverskridande uppgörelser i de stora frågorna som TCO räknar upp.

– Ja, nu krävs politiskt ansvar och breda uppgörelser som står sig länge, säger Göran Arrius.

Han menar, vilket avviker från LO:s analyser, att skillnaderna mellan den rödgröna budgeten och allianspartiernas budgetar är små när de olika posterna granskas. Samtidigt konstaterar han att skillnaderna i inriktningen mellan vänsterpolitik och högerpolitik är tydliga.
– Ja, och så ska det vara.

När decemberöverenskommelsen fallit, men före blockens uppgörelse om flyktingpolitiken, kommenterar Görans Arrius läget i ett pressmeddelande den 10 oktober.

”Vi vet av historien hur illa det kan gå när socialdemokrater och liberaler inte förmår samverka, utan istället lämnar utrymme åt främlingsfientliga krafter att få inflytande. Det var så nazisterna kunde ta makten i Tyskland på 1930-tal”, konstaterade han.