Polisförbundet och arbetsgivaren har i löneförhandlingarna inte lyckats komma överens om nya polislöner. Polisförbundet förbereder sig därför på konflikt när de centrala avtalen går ut.
– Våra medlemmar har fått nog. Nu räcker det! Missnöjet med lönen är centralt, men oredan i organisationen väger minst lika tungt. Poliserna arbetar under orimliga förhållanden med usel arbetsmiljö, ohållbar arbetsbelastning och obegripliga beslutsvägar, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.
Polisförbundet hävdar att arbetsgivarens vilja att lyssna till facket och medarbetarna under omvandlingen från 21 länsmyndigheter till en enda myndighet har varit minimal, för att inte säga ”obefintlig”, som man skriver..
– Det räcker nu med ogenomtänkta och dåligt förankrade beslut i omorganisationen. Det räcker med systematiska försök att begränsa de anställdas inflytande. Vi kommer inte vara facket som låter arbetsgivaren backa polisen in i framtiden, säger Lena Nitz.
Förbundet kräver en lägstalön på 25 000 kronor, en lägsta medellön efter fem år på 28 000 kronor och att erfarenhet ska värderas högre.
– 2016 blir ett år då Polisförbundet kommer att behöva slåss för våra medlemmars rätt till inflytande och rimliga arbetsvillkor. Därför laddar vi nu för konflikt, säger Lena Nitz.
Polisförbundet är bundet av fredsplikt till dess att de centrala avtalen löper ut i oktober 2016.