Cecilia Lejon. Foto: Birgitta Ländin

Cecilia Lejon. Foto: Birgitta Ländin

Statsminister Stefan Löfven besökte på onsdagen Trelleborg och två mottagningsenheter för nyanlända. Ett fantastiskt arbete görs, konstaterade han. ”Snart håller det inte”, varnar chefen för kommunens arbetsmarknadsförvaltning, Cecilia Lejon.

Trelleborg har sedan den 23 september tagit emot nära 2500 ensamkommande barn och ungdomar. Snart går det inte längre, varnade chefen för kommunens arbetsmarknadsförvaltning, Cecilia Lejon, i en debattartikel i Dagens Samhälle i måndags. Under onsdagen kom statsminister Stefan Löfven på besök.
– Det är ett fantastiskt arbete som görs här av personal från både kommunen och Migrationsverket, sa Löfven efter att bland annat ha besökt ett av boende i den gamla Duxfabriken.

Cecilia Lejon var glad att statsministern tagit sig tid att sätta sig in i situationen för den lilla kommunen med det stora flyktingmottagandet.
– Men inte ändrar det vår situation, att han kom hit, kommenterade hon till Arbetet, medan pressen flockades kring statsministern med frågor om samtalen med oppositionen och vad nya samtal inom EU i flyktingfrågan kan leda till.

90 ensamkommande pojkar bor i den gamla fabriken. På något sätt gick det att ställa om den till ett boende, först för familjer, sedan för de här ensamma barnen. Personal snabbrekryterades eller flyttades från andra arbetsplatser i kommunen. Alla som kunnat har gjort sitt, men om inte asylprocessen börjar gå snabbare så att barnen kommer vidare från dessa boenden – som bara ska vara högst tillfälliga – så klarar inte Trelleborg bördan längre, underströk Cecilia Lejon. Hon efterlyser nya och snabbare arbetssätt från Migrationsverket.

Kommunals lokala ordförande Annicka Jönsson håller med.
– Situationen är tuff, precis som Cecilia Lejon själv säger.  Jag tänker främst på våra vanliga verksamheter där man tagit personal och tömt vikariebanken. Man har som kommun ett ansvar att säkra alla arbetsplatser och fokus ska inte tas bort från dem, kommenterar hon till Arbetet i ett mejl.

Det är tänkt att barnen ska bo på transitboendena i någon dag eller upp till tre. Idag har många varit här i tre veckor eller mer. Kommunen öppnar nya boenden mest varje dag, det senaste öppnades på tisdagen.

Stefan Löfven hade ingen lösning med sig, men uttryckte positiva förhoppningar om att samtalen med oppositionen (utom SD) ska leda till en bred enighet i Sverige kring hur flyktingkrisen sa hanteras.

LÄS OCKSÅ:

Flyktingprognosen mer än fördubblad