Jan-Olov Carlsson. Foto: Patrick Trägårdh

I Umeå organisererar metallklubbar protester mot fackledningens diskussioner med arbetsgivarna om las, omställning, inhyrning och visstidsanställningar. Tanken är att starta ett brett fackligt upprop under den här veckan.

– Jag tror det finns ett genuint motstånd mot det som ledningarna för IF Metall och Handels diskuterar med arbetsgivarna. Ledningarna har svängt snabbt. Bara för några år sedan pratade vi om att täppa igen kryphålen i las, säger Jan-Olov Carlsson, klubbordförande på Volvo Umeverken.

Han säger att många av klubbarna inom metallavdelningen har reagerat starkt på diskussionerna och vill protestera. Han tror att chanserna är stora att hela avdelning 4 ställer sig bakom ett upprop.

Det handlar om diskussioner som Arbetet har berättat om tidigare (läs artikeln här). IF Metall och Handels för samtal med Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna och Svensk Handel. Både fack och arbetsgivare är öppna för en rejäl omstöpning av las, omställning, visstidsanställningar och inhyrning.

Enligt uppgift så handlar diskussionerna bland annat om att göra hela las förhandlingsbar, lättare att säga upp dem med kort anställningstid, inhyrda ska få jobb hos kundföretaget efter ett år och att äldre anställda ska få dubblad uppsägningstid.
– Vi vill också rätta till problemen med inhyrning och visstid, men vi ska inte byta bort las-reglerna, säger Jan-Olov Carlsson

Han säger att klubben på Volvo i Umeå hade god nytta av las när monteringen i fabriken lades ner. Enligt honom fick då äldre anställda utbildning för att klara nya arbetsuppgifter i fabriken. Klubbordföranden på Volvo Umeverken tänker sig att det sett helt annorlunda ut om kompetens bestämt turordningsreglerna vid uppsägningen. Då hade det inte varit till stor tröst för en 55-åring om uppsägningstiden varit dubbel så lång.

Jan-Olov Carlsson tror dessutom att det skulle kunna bli en allvarlig spricka i LO om Handels och IF Metall slöt ett eget avtal om las-regler och annat.

Arbetet har inte sett någon motsvarande proteströrelse inom Handels. Tommy Söderfalk är klubbordförande är klubbordförande på ICA:s lager i Borlänge. Han säger att det är bra att dubbla uppsägningstiden och att bemanningsanställda ska få jobb hos uppdragsgivaren. Men han är skeptisk till om det kan fungera i praktiken. Kanske de bemanningsanställda bara förlorar jobbet hos bemanningsföretaget efter ett år.
– Dessutom är jag rädd för vad vi ska ge bort för att få det här. Vad det är har jag ingen vetskap om, säger han.