– Det är skönt att ha långhelg varannan vecka. Men jag skulle ha jobbat till 65 även om jag inte hade fått delpension, säger Barbro Andersson Jonsson. Foto: Björn Larsson Rosvall

Hon kallar det ”en skänk från ovan”. Barbro Andersson Jonsson, nybliven delpensionär, känner sig lyckligt lottad som får ha långhelg varannan vecka.

En junidag för 43 år sedan gick hon ut gymnasiet. Dagen därpå knackade hon på hos Polisen i Göteborg och frågade om det fanns något ledigt jobb.
– Jag fick börja direkt. På den vägen är det, säger Barbro Andersson Jonsson, som har arbetat som assistent på en rad avdelningar genom åren. Tekniska roteln, utredningsavdelningar, ekonomiavdelningen, gränspolisen…
– Några år arbetade jag med passhantering. Det var roligt att möta allmänheten varje dag.

Nu är Barbro Andersson Jonsson tillbaka på ekonomiavdelningen. Hon hanterar fakturor, gör inköp och beställer material.
– Det är kul att gå till jobbet. Efter att ha arbetat på så många olika ställen har man ett stort kontaktnät. Jag vet vem jag ska vända mig till. Och många vänder sig till mig.

Det var alltså inte leda som fick Barbro Andersson Jonsson att fundera på delpension. Inte heller hälsoskäl.
– Jag tänkte helt enkelt att det skulle vara skönt. Jag har arbetat på heltid sedan barnen var små. Och eftersom jag bor mellan Borås och Bollebygd har jag långt till jobbet i Göteborg, nästan en och en halv timme enkel väg.

Barbro Andersson Jonsson ansökte om delpension. I det nuvarande pensionsavtalet för statligt anställda är det inte en rättighet, utan något som kräver arbetsgivarens godkännande. Barbro fick ja, och med början i oktober i år är hon pensionerad på 20 procent. Varannan helg är hon långledig, från och med fredag till och med måndag.
– Jag ser fram emot en och annan weekendresa. Och att vara mer med mina barnbarn. Än så länge har jag fyra, men det blir fler.

Delpensioneringen minskar Barbro Andersson Jonssons inkomst med åtta procent före skatt. När hon går i pension vid 65 kan den allmänna pensionen bli en smula lägre, men tjänstepensionen blir lika hög som om hon hade jobbat heltid till slutet. Därmed var ekonomin inget skäl mot att gå ner i arbetstid.
– Jag hade jobbat till 65 även om jag inte hade fått delpension, säger Barbro Andersson Jonsson bestämt. Men delpensionen är en väldigt fin möjlighet. Man kan ta det som… en lyx.

 

LÄS OCKSÅ:

Delpensionen – en lyx för vissa

Statens kaka – inte så liten för pensionären

Pension för statligt anställda

*Barbro Andersson Jonsson omfattas av det nu gällande pensionsavtalet för statligt anställda (det kallas PA 03). Delpension är en möjlighet (inte rättighet) tidigast från 61 års ålder fram till 65-årsdagen.

*Som mest kan den anställda gå ner i arbetstid med 50 procent. Då får hon eller han sammanlagt 80 procent av den tidigare lönen i delpension och lön. Arbetsgivaren fortsätter att betala in pengar till tjänstepensionen, räknat på den fasta månadslönen (inte den utbetalda lönen).